Minder geboortes in Limburg

donderdag 13 juni 2019 - 13:54
Janna De Clerck
foto: Belga
In 2018 zijn in Limburg bijna 7.800 kinderen geboren. Dat zijn er 3,2% minder dan in 2017. In Vlaanderen is het geboortecijfer stabiel gebleven.

De daling van het aantal geboortes in het sterkst in Limburg. Diederik Van Coppenolle van Kind en Gezin ziet meerdere verklaringen: "Ten eerste waren er minder vrouwen op vruchtbare leeftijd, met 0,5%. En er is ook een daling van de vruchtbaarheidscijfers, dus de mate waarin vrouwen in een bepaald jaar kinderen voortbrengen. Die daling zien we vooral bij Belgische vrouwen."

Verschil met Vlaanderen

In heel Vlaanderen werden vorig jaar zo'n 65.000 kinderen geboren. Dat zijn er ongeveer evenveel als in 2017. Maar er zijn regionale verschillen, zo is het aantal geboortes in Antwerpen en Vlaams-Brabant licht gedaald. In Oost-Vlaanderen en vooral West-Vlaanderen is er een stijging. 

Statistieken

Vrouwen in België krijgen nu gemiddeld 1,6 kinderen. Dat is iets meer dan het Europese gemiddelde. Vrouwen blijven kinderen ook uitstellen: ze zijn nu gemiddeld 29 jaar, als ze hun eerste kind krijgen. Dat heeft ook invloed op het aantal kinderen dat vrouwen krijgen. Want de vruchtbaarheid daalt met het ouder worden. Opvallend is ook dat er ook vorig jaar weer meer jongens dan meisjes zijn geboren.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!