Minister Crevits opent GAZO-site in Sint-Truiden

vrijdag 9 november 2018 - 17:41
Fabrizio Simone
Hilde Crevits tijdens de opening van de GAZO-site in Sint-Truiden.
Foto: Radio 2
Na meer dan twee jaar bouwen is de site tegenover het station van Sint-Truiden eindelijk klaar. Het is nu een multifunctioneel complex, met onder meer een basisschool en kunstacademie.

Multifunctioneel complex

De naam GAZO-site verwijst naar het verleden, want toen stond er tegenover het station van Sint-Truiden een gasfabriek. En na jarenlang saneren en bouwen is dit nu de nieuwe stek geworden voor de leerlingen van basisschool Sint-Rita en de plaatselijke kunstacademie. "Het is een voorbeeld voor Vlaanderen", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Je hebt hier naast een basisschool ook een muziekschool én een welzijnscampus. De Vlaamse regering wil dat een school na de gebruikelijke schooluren ook zijn deuren opent voor andere initiatieven. Dus het geïnvesteerde geld wordt zeer goed benut."

Huurcontract

De Vlaamse overheid investeert heel wat geld in de bouw van nieuwe scholen, maar daarnaast wordt er ook gekeken of er samengewerkt kan worden met de private sector. Basisschool Sint-Rita heeft hier een pioniersrol in Vlaanderen. “Private investeerders hebben dit gebouw hier op de site opgetrokken”, zegt Crevits. “Het gebouw wordt nu gehuurd door de school en daar dragen wij als Vlaamse overheid ons steentje toe bij.”

Stationsbuurt

Voor Sint-Truiden betekent de komst van deze site een opwaardering van de stationsbuurt. “Vroeger was dat hier een vervuilde site”, zegt burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V). “Vandaag wordt elke vierkante meter in dit gebouw benut én gedeeld. Het complex wordt gebruikt van ’s morgens tot ’s avonds. We hebben hier zelfs een fuifruimte.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!