Mobiliteitsvraagstukken wachten in Hasselt en Lanaken

dinsdag 25 september 2018 - 16:40
Dirk Reynders
Steven Vandeput, Marino Keulen, gemeenteraadsverkiezingen
foto: Radio 2
Tijdens de middaguitzending in onze pop-up studio in de Demerstraat in Hasselt, hadden Steven Vandeput (N-VA) en Marino Keulen (Open VLD) het over mobiliteit en parkeren.

Autoluw centrum

Op Jijkiest.be komen heel wat voorstellen binnen die te maken hebben met mobiliteit, veel mensen willen minder auto’s in de centra, meer plaats voor de fietsers, enz. Steven Vandeput pleit voor een autoluw centrum.  Maar tegelijk moet er aandacht zijn voor bereikbaarheid en toegankelijkheid, daarom maakt hij een onderscheid tussen mensen die naar de stad komen om een hele dag te shoppen, of anderen die voor of na het werk nog snel een boodschap willen doen, of die moeilijk te been zijn.

In Lanaken pakte de meerderheid de circulatie in het centrum aan, maar moest na slechte ervaringen en veel kritiek ook een aantal aanpassingen doorvoeren. “Dat moet je ook kunnen doen in de politiek” geeft burgemeester Marino Keulen toen. “Maar er zijn ook goede dingen uit voortgekomen, denk maar aan de terrassen in de Stationsstraat in het centrum, en we hebben oversteekplaatsen met intelligente lichten. Het was gewoon teveel met de aanpassing van 6, 7 straten ineens, helemaal autovrij maken zal dan ook nooit lukken.”

Fietsstraten

Er was ook een voorstel om de snelheid binnen heel de Hasseltse grote ring te verlagen tot 30 km per uur. Daarover vindt Steven Vandeput dat de snelheid op de invalswegen naar het centrum niet verder kan verlaagd worden dan nu het geval is, maar dat in aangrenzende straten en in de straten van het centrum zoveel mogelijk fietsstraten moeten komen, met trage zones. Daarnaast vindt hij ook dat er nog teveel verkeer naar het centrum komt, dat daar niet moet zijn. Op lange termijn blijft het voor hem ook niet haalbaar om bij elke school voldoende parking te voorzien, eerder moet het gaan naar randparkings gecombineerd met goed lokaal openbaar vervoer.

Op het voorstel om van de Kiewitdreef in Lanaken een éénrichtingsstraat te maken om het sluikverkeer te bannen, wil Marino Keulen niet ingaan.  De weg is al veiliger gemaakt en verdere beperkingen zouden voor verkeersoverlast in andere straten zorgen. De Dorpsstraat in Gellik zal in de volgende legislatuur aangepakt worden, maar het blijft een verbindingsstraat tussen Lanaken en Bilzen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!