Nationaal Park Hoge Kempen dubbel zo groot: "Van houtplantages naar een natuurlijk bos met meer variatie

dinsdag 28 januari 2020 - 12:15
Ilse Suffeleers
foto: archief radio 2
Het Nationaal Park Hoge Kempen wordt dubbel zo groot, vrijdag wordt het masterplan over de uitbreiding officieel goedgekeurd. In dat masterplan staat hoe het Nationaal Park zich in de volgende 20 jaar zal ontwikkelen.

De bossen van Bilzen, Bree, Maaseik en Oudsbergen worden in het Nationaal Park opgenomen. En in die twee laatsten komen er ook toegangspoorten naar het Nationaal Park Hoge Kempen. In Maaseik wordt dat het Eilandje in Neeroeteren. Burgemeester Johan Tollenaere: "Er is een droom om daar een fietsbrug te bouwen, van op het Eilandje, over het kanaal, naar het gebied Bergerven. Bergerven wordt het meest noordelijke natuurgebied van het Nationaal Park Hoge Kempen. Op dit moment loopt er een onderzoek naar die fietsbrug, en wordt bekeken wie de aanleg van die brug zal betalen. Ook het Thorpark in Genk en de Commanderij van Gruitrode worden toegangspoorten."

Uitgestrekte natuur

Het Nationaal Park Hoge Kempen is momenteel 5746 ha groot. Daar komt nu net geen 7000 ha (6997ha) aan bestaand natuurgebied bij. Onder meer De Duinengordel in Oudsbergen, Bree en Maaseik. "Die naam Duinengordel willen we behouden", zegt burgemeester Lode Ceyssen (CD&V) van Oudsbergen. "Dat is een sterk merk geworden. De voorbije jaren hebben we rond de hoogste landduin de Oudsberg prachtige routes uitgestippeld. We hebben in Vlaanderen de langste natuurloop, de eerste paalkampeerplaatsen en met het Joekelbos hebben we het grootste speelbos van Vlaanderen. Maar net als Nationaal Park Hoge Kempen willen we onze natuur op een verantwoorde manier open stellen. En daarom slaan we nu de handen in elkaar."

radio 2
Luister hier naar Projectleider Johan Van Den Bosch over de uitbreiding van het Nationaal Park Hoge Kempen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!