Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Nederland ziet stroom van centrale in Maasbracht niet graag naar België gaan

di 5 nov. - 11:21

De plannen om de gascentrale van Maasbracht, in Nederlands Limburg, te verbinden met het Belgische elektriciteitsnet stuiten op tegenkanting vanuit Nederland. Want Nederland wil tegen 2030 alle kolencentrales sluiten en de Nederlandse minister Wiebes denkt dat de centrale in Maasbracht ook nodig is voor de bevoorrading in Nederland.
© foto: Radio 2

Het was de bedoeling om een kabel van 13 kilometer aan te leggen van Maasbracht naar Kinrooi. En zo zou de gascentrale in Maasbracht stroom kunnen leveren aan ons land, op een moment dat er hier een tekort zou zijn. Het Limburgse klimaatbedrijf Nuhma wil samen met de Duitse eigenaar van de centrale RWE investeren in de aanleg van die ondergrondse kabel. RWE is al volop bezig met de voorbereiding. Maar omdat in Nederland tegen 2030 alle kolencentrales sluiten, vreest de Nederlandse minister Wiebes voor de bevoorrading in Nederland. En daarom heeft hij in een brief aan minister Marghem (MR) zijn bezorgdheid geuit. 

Plan op de helling?

Klimaatbedrijf Nuhma is voorlopig nog niet ongerust. "De centrale is eigendom van RWE, zegt Ludo Kelchtermans. " RWE zal beslissen wat de meest optimale en rendabele manier van produceren is." Er komt binnenkort een overleg tussen de twee ministers.  Kelchtermans hoopt dan ook dat er snel duidelijkheid komt over het project. "Het is belangrijk dat België snel duidelijk maakt of die centrale in aanmerking komt om het Belgische net te bevoorraden, en zo ja wanneer."
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet