Nieuwe methode van Limburgse onderzoekster test rijvaardigheid van ouderen

vrijdag 14 juni 2019 - 10:30
Cynthia Vandeweyer
Foto: Liesbeth Driessen (UHasselt)
Dr. Judith Urlings, onderzoekster aan de Universiteit van Hasselt, stelt vandaag een nieuwe methode voor die kan bepalen of oudere bestuurders nog mogen autorijden. Dat deed ze in samenwerking met het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, het Instituut voor Mobiliteit en het verkeersinstituut Vias.

Als ouderen vandaag twijfelen aan hun rijgeschiktheid, dan kunnen ze zich aanmelden bij hun huisarts of geriater die hun rijgeschiktheid kan evalueren. Als blijkt dat het resultaat negatief is, dan wordt de persoon in kwestie doorgestuurd naar het CARA, een centrum van het verkeersveiligheidsinstituut Vias. "Maar artsen en geriaters hebben te weinig instrumenten, waardoor te veel mensen onnodig worden doorgestuurd naar een rijvaardigheidscentrum. Daarom hebben wij een nieuw systeem ontwikkeld waardoor we duidelijk kunnen zien of sommige ouderen nog met de auto mogen rijden", zegt Urlings.  

Getrapt systeem

Samen met het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, het Instituut voor Mobiliteit en het verkeersinstituut Vias stelt Judith vandaag een nieuw systeem van rijvaardigheidsevaluatie voor. "Het systeem bestaat er enerzijds uit dat oudere bestuurders zichzelf evalueren aan de hand van een online vragenlijst die onder meer peilt naar je medicatiegebruik en hoe vaak je je ogen laat testen. Anderzijds hebben we een instrument ontwikkeld dat huisartsen en geriaters kunnen gebruiken om de rijvaardigheid op een meer wetenschappelijke manier te beoordelen. Zo wordt onder meer de gezichtsscherpte gemeten en de kennis van verkeerstekens", vertelt Urlings. "Dit wordt dus allemaal op voorhand getest, zodat de oudere niet onnodig naar het rijvaardigheidscentrum moet gaan."

Rijbewijs voorgoed kwijt?

Ulrichts vertelt ook dat een negatieve evaluatie niet meteen betekent dat je je rijbewijs moet inleveren. "Een arts kan het rijbewijs niet afnemen. Het kan wel zijn dat je beperkt wordt in het rijden en dat je bijvoorbeeld in het donker niet mag rijden", vertelt Urlings nog. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!