Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Nog altijd weinig BIN's in Limburg

wo 16 jan. - 7:30

Limburg telt 19 BIN'S, of buurtinformatienetwerken. Er zijn er deze week in Tessenderlo nog 5 bijgekomen. Met zulke netwerken houden inwoners de politie mee op de hoogte van verdachte zaken in de buurt.
© Foto: Radio 2

Er zijn nog nieuwe BIN's in de maak, maar Limburg hinkt toch achterop in vergelijking met andere provincies. De provincie Antwerpen telt er al 437, het hoogste aantal in Vlaanderen, gevolgd door Oost-Vlaanderen met 250 BIN's. Iedereen kan zo'n netwerk oprichten, om een oogje in het zeil te houden of de veiligheid te verbeteren. Je moet wel minstens 18 jaar oud zijn én de gemeente en politie moeten akkoord gaan.

Whatsapp

Een buurtinformatienetwerk is wel iets anders dan een Whatsapp-groep, waar verschillende bewoners uit een buurt  mekaar op de hoogte houden.  "Een BIN is een systeem waarbij mensen bellen naar het nummer 101, dus contact opnemen met het communicatiecentrum van de federale politie, als ze bepaalde verdachte handelingen opmerken", zegt Geert Wouters, korpschef van politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo.  "Op basis van afspraken die daar gemaakt zijn, worden alle mensen die zich registreerden, automatisch verwittigd. In een Whatsapp-groep gaan de mensen mekaar informeren en op de hoogte houden van wat ze precies hebben vastgesteld."

Inbraakplaag

Marc Geyskens uit Tessenderlo is oprichter van één van de nieuwe BIN's in de gemeente. "We hebben dit initiatief genomen met een paar buurtbewoners om het veiligheidsgevoel in onze buurt te verbeteren", zegt Geyskens. "We willen ook de inbraakplaag een halt toe te roepen. Wij gaan proberen om op het terrein de oren en de ogen van de politie te zijn. Bij onraad steken we indien nodig de lichten aan."
 

Ook Jochen Sauwens richtte een BIN op in Tessenderlo. En daar was volgens hem duidelijk nood aan. "Er waren mensen die zelfs bij mijn thuis aanbelden om te melden dat ze iets raars hadden gezien. Ze vroegen mij dan of ze de politie zouden bellen in plaats van zelf te bellen. Dus het leek wel interessant om iets gecoördineerd op te zetten."

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet