Nog strengere bemestingsnormen voor boeren in Noord-Limburg

donderdag 28 maart 2019 - 06:43
Ilse Suffeleers
foto: pixabay
De Vlaamse regering heeft haar nieuwe Mestactieplan klaar. Met nog strengere bemestingsnormen voor rode gebieden, dat zijn de gebieden met hoge nitraatconcentraties. En dat is onder meer in Noord-Limburg.

Vlaanderen wordt in het nieuwe Mestactieplan 6 opgedeeld in vier gebieden, op basis van de nitraatconcentratie in het water. De normen zullen het strengst zijn in de rode gebieden en die liggen bij ons in Noord-Limburg en voorts ook nog de Antwerpse Kempen en West-Vlaanderen.

Droogte

De Boerenbond is niet gelukkig met het nieuwe Mestactieplan. Volgens de landbouworganisatie zijn de hoge nitraatconcentraties niet alleen te wijten aan de boeren. "Zo is het moeilijk te aanvaarden dat de sector afgerekend wordt op factoren die ze niet in de hand heeft, zoals bijvoorbeeld periodes van droogte of overvloedige regenval, die de waterkwaliteit beïnvloeden",  zegt Vanessa Saenen . Voorts vreest ze dat landbouwbedrijven in de rode gebieden het heel moeilijk gaan krijgen:  "Dat zijn opnieuw extra maatregelen, die er nog eens bij komen. Uiteindelijk moeten de maatregelen realistisch en haalbaar blijven en ik vrees dat we hier aan de grens zitten van wat nog mogelijk is."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!