Omgewaaide bomen? Niet enkel schuld van de wind

maandag 11 maart 2019 - 14:27
Mathijs Bijnens
foto radio 2
De eerste fikse voorjaarsstorm is een feit. Het is opvallend hoe veel bomen er zijn omgewaaid. In principe kunnen de meeste bomen windsnelheden tot 120km/u wel aan, maar niet als er nog iets anders scheelt.

De omgewaaide bomen zijn niet te tellen.  Nochtans zijn de meeste bomen op dit moment nog redelijk kaal en niet volledig begroeid met bladeren.  De serieuze stormwind is natuurlijk oorzaak nummer 1.  Maar als een boom niet tegen de forse wind kan, dan heeft dat meestal nog een andere oorzaak zegt Karel Hermys van Elegast boomverzorging.

"Je ziet het niet altijd maar vaak zijn bomen verzwakt door een schimmel of een ziekte. Sommige schimmels tasten de binnenkant van de stam aan waardoor de boom op die plek zwakker is.  Nog andere schimmels zitten in het wortelstelsel waardoor de hele boom minder stabiel staat."

Controle

Zwammen of schimmels zijn soms prominent aanwezig op de stam.  "Als je dat ziet dan moet je de boom zeker laten nakijken als hij dicht bij je huis staat.  Want dan is het heel waarschijnlijk dat hij niet meer zo stevig is.  Maar het gebeurt ook vaak dat je het nog niet kan zien.  En zo lijkt het dan alsof een ogenschijnlijk kerngezonde boom toch geveld wordt door de wind."

Redden of kappen?

Zieke bomen moeten niet altijd gekapt worden volgens Karel: "Het liefst heb ik de bomen nog staande.  En tegen heel wat ziektes kan je echt wel wat doen, of je kan op de juiste manier snoeien waardoor de boom langer gezond blijft.  Maar als de veiligheid in het gedrang komt dan moeten we kappen natuurlijk."

De ene boom is de andere niet.  Sommige bomen zoals beuken zijn heel gevoelig voor snoeien. "Als je die op de foute manier snoeit worden ze een vogel voor de kat. Maar wilgen zijn dan weer omgekeerd. Daar kan je heel veel mee doen, en toch herstellen die zich altijd weer."

In ieder geval heeft de boomverzorger veel extra werk door de storm.  "Acute problemen zijn voor de brandweer maar voor minder dringende boomproblemen bellen ze ons.  En wie ongerust is over bomen in de tuin kan altijd een inschatting laten doen door een boomverzorger.  Dan ben je zeker veilig."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!