Ook dieren lijden onder de hitte

dinsdag 23 juli 2019 - 08:44
Jasmien Leboy
Landbouwer Chris Coenegrachts in zijn varkensstal
Foto: Radio 2
De landbouwers hebben met de droogte en hoge temperaturen de handen vol. Niet alleen met hun akkers waar gewassen dreigen te verschrompelen, maar ook met hun dieren.

Niet alleen mensen hebben last van de extreme hitte, maar ook dieren. Daarom nemen landbouwers extra maatregelen. Zo houden de meeste landbouwbedrijven hun koeien binnen met deze warmte. "Of ze kiezen voor nachtbeweiding. Dat wil zeggen dat de koeien alleen 's nachts buiten lopen", vertelt landbouwer Chris Coenegrachts uit Riemst.

Ventilators

Het is vooral belangrijk om de dieren genoeg schaduw te geven en ervoor te zorgen dat ze voldoende eten en drinken. "Bij een pluimveebedrijf bijvoorbeeld is het nu "hoogspanning", zeker als je pluimvee hebt dat bijna slachtrijp is", zegt Coenegrachts. "Je moet nu echt wel goed opletten en zorgen dat het heel koel blijft in de stal en dat de ventilators goed werken." De landbouwer heeft zelf varkens. "Die zoeken in de natuur naar vochtige plekken, maar hier in de stal gaat dat natuurlijk niet. Daarom proberen we met onderdrukventilatie en afzuiging de warmte buiten te houden en koelere lucht naar binnen te trekken."

Verschrompeld

Coenegrachts kweekt ook gewassen. Voorlopig is de oogst van de gerst vrij goed meegevallen, maar het is nog afwachten hoe de andere gewassen het zullen doen. "Ik heb al met boeren gesproken die zeggen dat hun tarwe verschrompeld is, maar dat is natuurlijk afhankelijk van streek tot streek", zegt de landbouwer. "De gewassen lijden wel onder de droogte, maar dat is normaal. Je kan daar niet veel aan doen. Iedereen hoopt op regen." En de boer zelf? Die werkt zoveel mogelijk 's morgens en 's avonds om de extreme hitte te vermijden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!