Ook Vlaamse Waterweg neemt maatregelen door droogte

woensdag 10 juli 2019 - 16:47
Janna De Clerck
foto: Radio 2
De Vlaamse Waterweg heeft twee waterkrachtcentrales op het Albertkanaal stil gelegd, om water te sparen. Het gaat om een voorzorgsmaatregel. De scheepvaart ondervindt voorlopig nog geen problemen door de droogte.

"We hebben de waterkrachtcentrales aan de sluizen van Ham en Olen voorlopig stilgelegd", zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg. "We gebruiken die installaties nu om water terug te pompen zodat er geen water verloren gaat tussen de twee sluizen als er boten worden versast." Het is echt uit voorzorg, benadrukt Stinissen. "Op dit moment is er nog geen probleem voor de scheepvaart. Maar het mag stilaan beginnen regenen, ook in Frankrijk. Want daarvan zijn we afhankelijk."

Minder water voor boeren

Landbouwers zullen ook minder water kunnen oppompen uit het Albertkanaal en de Kempische kanalen. "Ze kunnen op enkele vaste punten oppompen, aan watervangen. En die hebben we voor de helft dicht gedraaid. Dus er is nog altijd water, maar het is minder."  De provincie Limburg verbiedt boeren om water op te pompen uit 10 beken en rivieren en hun zijtakken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!