Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: start je dag in limburg

start je dag in limburg

Opvanggezinnen voor kittens gezocht

vr 20 apr. - 5:15

Het kittensseizoen komt eraan en de dierenasielen verwachten een overvloed aan nestjes de komende weken. Misschien kan jij de asielen van Genk en Sint-Truiden helpen.
© Dierenasiel Genk (Facebook)

De kittens worden vaak gewoon ergens gedumpt, soms met de navelstreng er nog aan. De beestjes, vaak weesjes, moeten nog heel intensief verzorgd worden en daardoor krijgen de dierenasielen het waarschijnlijk niet gebolwerkt. Er zijn al verenigingen die zich bezighouden met de opvang van de beestjes maar ook deze komen vaak handen te kort. De dierenasielen en de Limburgse verenigingen werken nauw samen en helpen elkaar waar het kan, maar toch is er nog hulp nodig. 

Pleeggezinnen

Daarom doen de dierenasielen nu een oproep om mensen warm te maken voor de opvang van de beestjes. Jaarlijks krijgt het dierenasiel van Genk zo'n 500 katjes over de vloer, kleine maar ook grotere beestjes. Ook de Limburgse verenigingen vangen jaarlijks zo'n 500 katten op. "Een deel van die katten kan in het asiel zelf opgevangen worden omdat er wel plek is", zegt An Fransen van het dierenasiel in Genk. "Het zijn vooral die jonge kittens met of zonder moeder die we liever in de opvanggezinnen plaatsen voor de nodige verzorging."

Ruimte en tijd

Er zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden verbonden aan het opvangen van zo'n nestje. An Fransen: "Je moet een beetje ruimte kunnen voorzien in huis voor de beestjes en zeker ook rekening houden met de tijd die erin kruipt. We overleggen altijd met de mensen, een nestje weesjes van pakweg vier weken oud kan niet geplaatst worden bij een gezin waar iedereen fulltime werkt. Wanneer er nog een kattenmoeder in het spel is, is het helemaal anders, want zij neemt een groot deel van de zorg op zich." 

Er wordt dus gezocht naar een perfecte match tussen het opvanggezin en de nestjes, zodat de beestjes in de best mogelijke situatie kunnen opgroeien en aansterken. Na een periode van maximum negen weken beslist het pleeggezin of ze de beestjes houden of weer naar het asiel brengen waar ze ter adoptie worden aangeboden. In sommige gevallen houden de pleeggezinnen hun weesjes liever bij en dat is zeker geen probleem. "We zijn voor elke diertje op zoek naar de juiste thuis en dat kan zeker een opvanggezin zijn, waarom niet?" 

Sterilisatie

Aan de basis van dit probleem liggen niet enkel wilde katten maar ook huiskatten die niet gesteriliseerd worden, ook al is dit eigenlijk verplicht. "We denken dat de prijs van de sterilisatie mensen misschien wat afschrikt. Veel mensen beseffen ook niet dat het probleem zo groot is want ze zien enkel hun eigen kat. Maar procentueel gezien is er sprake van 6000 wilde katten die jaarlijks nog gesteriliseerd worden en een 1200 katten in asielen." 

"De verplichte sterilisatie zal nooit voor de volle 100% werken, maar als we daarmee de aantallen al serieus kunnen doen dalen, hebben we toch al heel wat dieren kunnen helpen", besluit An Fransen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet