Oud klooster van Zonhoven maakt plaats voor een nieuw woonzorgcentrum

maandag 20 januari 2020 - 07:07
Marc Lens
foto : Christelijke Woon- en Zorgcentra
Het bekende ‘klooster’ aan de Engstegenseweg in Zonhoven zal de volgende jaren verdwijnen. Dat is afgelopen weekend bekendgemaakt op de nieuwjaarsreceptie van het woonzorgcentrum Heilige Catharina. Er komt een volledig nieuw en stervormig gebouw in de plaats, dat meer aan de noden van vandaag zal voldoen.

In het klooster verzorgden de zusters jarenlang oudere dorpsbewoners. Vandaag is het een professioneel gerund woonzorgcentrum, dat wel nog steeds het kloostergebouw gebruikt. “We hebben alle opties onderzocht,” legt algemeen directeur Sebasien Dudal van de christelijke Woon- en Zorgcentra uit. “Het gebouw voldoet niet meer aan de hedendaagse verwachtingen van de bewoners. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een volledige nieuwbouw.”

Stervormig gebouw

Niet alleen voor de bewoners moeten het gebouw en de omgeving er volgens algemeen directeur Sebasien Dudal mooier uit zien. “Nu heeft het gebouw een nogal gesloten karakter, en ligt het pal naast de openbare weg.” Het nieuwe gebouw zal een stukje van de Engstegenseweg verwijderd liggen, en krijgt zo vooraan veel meer groen. Eigenlijk komt er een open park bij midden in het centrum van Zonhoven.

Het nieuwe gebouw wordt stervormig, met in het midden het liftblok. Bewoners moeten vanaf de lift op die manier nooit ver te voet wandelen naar hun eigen kamer. In plaats van een klassieke ‘cafetaria’ komt er zelfs een ‘Grand Café’ met gezellige, kleine hoekjes. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de werken eind dit jaar al van start gaan, en is alles tegen 2025 klaar. Er zal dan plaats zijn voor veertien extra bewoners.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!