Overpelt en Neerpelt bereiden hun huwelijk voor

zaterdag 17 juni 2017 - 09:26
fusie, overpelt, neerpelt
De burgemeesters hebben het voornemen uitgesproken om te fusioneren. Het voorstel zal binnenkort op extra gemeenteraadszittingen voorgelegd worden. Op 1 januari 2019 willen Overpelt en Neerpelt dan samen verdergaan als een nieuwe gemeente. Over een naam wordt nog niets gezegd.

"De fusie is als een legering tussen twee metalen: de samensmelting is veel sterker dan elk metaal apart."

De burgervaders van Overpelt en Neerpelt

Burgemeesters Jaak Fransen (CD&V) van Overpelt en Raf Drieskens (CD&V) van Neerpelt zeggen dat de inwoners alleen maar gebaat zijn met een fusie. Ze beloven ook dat niemand van het gemeentepersoneel door de fusie zijn werk zal verliezen. Overpelt telt meer dan 15.000 inwoners, Neerpelt heeft er meer dan 17.000.

Het voorstel zal op de extra gemeenteraadszittingen van maandag 26 juni worden besproken. De fusie is pas een feit na een definitieve beslissing die voor het einde van het jaar moet ondertekend worden. Het is de bedoeling dat de gemeente op 1 januari 2019 van start zal kunnen gaan. De gemeente zal meer dan 32.000 inwoners tellen en de tweede fusie in Noord-Limburg zijn. Enkele gemeenten verder worden Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek op dezelfde dag ‘Oudsbergen’. 

 Hamont-Achel wordt dus niet meer betrokken in het fusieverhaal.

“We werken al jarenlang goed samen, al was er af en toe een tegenvaller. Ik denk dat slechts weinig besturen kunnen spreken van zo’n goede band. Nu hebben we het momentum genomen en besloten dat we het moeten doen. Die zin klonk de afgelopen weken dan ook vaak. We hebben de voorbije weken alle voorbereidingen getroffen voor de principiële beslissing en gaan alle mensen betrekken bij het verhaal.”

Jaak Fransen (CD&V), burgemeester van Overpelt

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!