Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Paarden dodelijk vergiftigd door zaden en scheuten van esdoorn

di 16 apr. - 1:30

In Equitom, het ziekenhuis voor paarden in Meldert, in Lummen, is nu ook een paardje binnengebracht met vergiftigingsverschijnselen door esdoorns.  Vergiftiging door het eten van zaden, de zogenaamde "helikopterjes", scheuten of bladeren van esdoorns is een ernstig probleem. Zaterdag werden in West-Vlaanderen nog 5 paardjes ziek en 's avonds waren ze al dood.
© Foto: Radio 2

 "Als paarden van de esdoorn eten, hebben ze maar 25 procent kans dat ze het overleven. Daarom is het belangrijk snel te handelen als je merkt dat je paard ziek is", zegt Christa Bodaan van Equitom. "Over het algemeen begint dat met een stijfheid van de spieren. Soms zijn er ook spiertrillingen. Vaak is het paard ook gaan liggen omdat het niet meer op zijn poten kan staan. En soms is de urine heel bruin. Dat wijst op de spierafbraak die dat giftige stofje van de esdoorn teweeg brengt."

Alleen maar verzorgen en hopen

"Het is heel belangrijk dat het paard rustig gehouden wordt. Het enige dat we kunnen doen, is het dier verzorgen. De spieren hebben suikers nodig die ze niet uit het vet kunnen halen. Daarom dienen we die suikers toe via een infuus. We geven het paard ook vitamines en legen de blaas want vaak slaagt het dier daar, door de spierverlamming, zelf niet meer in. We gebruiken ook geactiveerde kool om zoveel mogelijk van het giftige stofje op te vangen voor het opgenomen wordt in het systeem. Meer kunnen we eigenlijk niet voor het zieke paard betekenen", besluit Bodaan. 

Vermoedelijk niet veel pijn, wel veel frustratie

"Ik denk niet dat het paard veel afziet", gaat Bodaan verder. "Het moet wel erg gefrustreerd zijn en in paniek. Een paard is een vluchtdier. Doordat het verlamd is en niet meer weg kan, raakt het in paniek. 

Aantal slachoffers verschilt van jaar tot jaar

"Ieder jaar is anders", zegt Bodaan. "Sommige jaren zien we alleen milde symptomen, andere jaren zien we alleen paarden die al overleden zijn. Het goedje is dus niet altijd even giftig en we weten eigenlijk zelf niet hoe dat komt. Vooral de zaadjes, de zogenaamde 'helikoptertjes', en de scheuten zijn giftig. De bladeren zijn iets minder giftig maar toch ook nog gevaarlijk."

Duimen dat het goed komt

Paardeneigenaars letten er dus best op dat ze hun paard niet in de buurt van een esdoorn zetten en dat er altijd voldoende voedsel is zodat de paarden niet aan bomen beginnen te knabbelen. Het zieke paardje dat bij Equitom is binnengebracht, is voorlopig stabiel. "Maar dat wil niets zeggen", besluit Bondaan, "misschien staat het paardje morgen gewoon weer recht, misschien is het straks al overleden. We kunnen alleen maar duimen dat het goed komt!"
 

een werkneemster van Equitom aait een ziek paard

een werkneemster van Equitom aait een ziek paard

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet