Plannen voor Citéwijn in Genk

donderdag 6 december 2018 - 18:10
Mathijs Bijnens
foto Yves Beeken
Een Genks koppel wil in de Vennestraat in Winterslag stadswijn maken. Ze krijgen daarvoor financiële steun van minister van cultuur Sven Gatz. De kennis om hun stadswijn te maken halen ze bij een Hasseltse wijnbouwer.

Isabelle Verbruggen en Wim Regoudt hebben een oude wijngaard in de Vennestraat in Winterslag.  Ze willen de wijngaard nieuw leven inblazen en er een echte Citéwijn maken.  Yves Beeken heeft in zijn eigen stadstuin in Hasselt al een kleine wijngaard.  Hij gaat het koppel helpen en wordt dus de ambachtelijke 'meester'. 

Het geld krijgen ze van minister van cultuur Sven Gatz. Die wil ambachtelijke kennis verder verspreiden en steunt daarom ambachtslieden die hun kennis willen doorgeven.  Daarvoor zette hij een beurzensysteem op.  

ecologisch

Isabelle Verbruggen is blij met de steun. "Heel fijn dat ons project steun krijgt.  Het idee om een stadswijngaard te maken is niet nieuw. Vroeger had je in elke Vlaamse stad kleinschalige wijngaarden.  Het is dus perfect mogelijk. We willen ook uitzoeken hoe we zo'n wijngaard op een ecologische manier kunnen integreren, bijvoorbeeld samen met een groen dak.  Als de wijnranken gewoon in de grond geworteld zijn is het makkelijk, maar het moet ook mogelijk zijn om wijnranken te laten groeien op het dak zelf."

Meester - Leerling

Yves Beeken heeft al een zeer kleine wijngaard in zijn stadstuin in Hasselt.  "Elke vierkante meter probeer ik te benutten, en ik heb ook wat grond ingepalmd bij mijn kinderen in de tuin.  20 jaar geleden ben ik met wijn begonnen en ik heb die kennis ook opgedaan via anderen.  Nu wil ik ze zeker doorgeven.  Beurzen voor ambachtelijke meesters en leerlingen vind ik een heel goed idee."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!