Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Provincie wil processierupsen laten opeten

do 14 jun. - 1:10

De provincie Limburg wil de processierupsen volgend jaar bestrijden met natuurlijke vijanden zoals mezen en de grote poppenrover, dat is een kever die al 50 jaar uitgestorven is. Nu worden processierupsen bestreden door vroeg in het voorjaar een product met bacteriën in de bomen te spuiten, maar Europa wil dat er minder gespoten wordt.
© foto: Radio 2

De processierupsen veroorzaken dit jaar weer meer hinder, niet alleen in onze provincie maar ook in Antwerpen en Nederlands Limburg. Naar schatting 100.000 mensen zijn al naar de dokter geweest omdat ze hevige jeuk en geïrriteerde ogen krijgen door de brandharen van de rupsen. De provincie wil nu een nieuwe techniek uitproberen.

Lekkere rupsen

"We gaan nestkasten voor mezen hangen op plekken waar veel processierupsen zitten. Want mezen eten graag jonge rupsen", vertelt Luc Crèvecoeur van het Provinciaal Natuur Centrum (PNC). "En we willen ook de grote poppenrover uitzetten, dat is een grote kever en de grootste natuurlijke vijand van de processierups. In Amerika hebben ze de hinder door de plakker, dat is een rups die op een processierups lijkt, daarmee onder controle gekregen." De grote poppenrover kwam 50 jaar geleden nog veel voor in Limburg maar is in 2007 nog maar één keer gezien in Kinrooi. 

Tegelijkertijd wil het PNC nagaan of het anders beheren van de bermen onder de bomen, de hinder niet kan verminderen. "We zien dat er in bepaalde bermen minder rupsen in de zomereiken zitten, we willen uitzoeken hoe dat komt."

Overal bestrijden?

De provincie heeft samen met de provincie Antwerpen, Nederlands Limburg, de universiteiten van Hasselt, Antwerpen en Gent en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek Europese subsidies aangevraagd om de nieuwe techniek uit te proberen.

Nu worden alleen de processierupsen langs straten en pleinen bestreden. Maar het merendeel van de rupsen leven in natuurgebieden. Volgend jaar wil de provincie de nieuwe aanpak ook daar proberen en gaat daarover afspraken maken met Natuurpunt, Stichting Limburgs Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet