Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Riemst redt mergelgroeve met nieuwe methode

vr 15 mrt. - 1:49

In Riemst is voor het eerst een nieuwe techniek toegepast om een oude mergelgroeve te stabiliseren. In plaats van de groeve op te vullen met beton, zoals tot nu toe gebeurde, dekt de gemeente instabiele plekken af met platen. Dat is een primeur in ons land.
© Foto: Radio 2

Onder Hoeve Coenegrachts, een beschermd monument, ligt een kleine mergelgroeve van zo'n 20 meter diep. Het is op die groeve dat voor het eerst de nieuwe techniek wordt toegepast. Wanneer een groeve dreigt in te storten vult de gemeente die doorgaans op met beton.

Thuis van vleermuizen

"In dit geval zorgen aardpijpen voor de instabiliteit van de mergelgroeve", vertelt Mike Lahaye, coördinator Groeve en Veiligheid. "Dat zijn gangen die gevuld zijn met gewone grond, in plaats van de normale kalk. De kans op verzakking is daarom groter. Die instabiele plekken dekken we nu bovengronds af met een plaat. Zo blijft de groeve bewaard, niet onbelangrijk want groeven zijn erfgoed en het zijn verblijfplaatsen voor vleermuizen."

Beton

In Riemst zijn 150 groeven onder woningen in kaart gebracht, mogelijk liggen er nog meer. Vooral de meest instabiele groeven worden aangepakt. Op kleine groeven kan de nieuwe techniek met de afdekplaten makkelijk worden toegepast. Maar in erg onstabiele en grote groeven zal de gemeente blijven beton storten.

Woon jij boven een groeve?

Onlangs zijn er nog twee verzakt. Dat is gevaarlijk, ook als een woning niet direct boven die groeve ligt. "In totaal kunnen ongeveer 300 woningen bij een verzakking schade lijden," zegt burgemeester Mark Vos. "Daarom roepen we op om te melden wanneer je een toegang tot een groeve in de achtertuin hebt. Vaak worden groeves ontdekt die we zelfs nog niet kenden."

Om zoveel mogelijk groeven, en dus ook woningen, te kunnen stabiliseren heeft Riemst een subsidieaanvraag ingediend bij de Vlaamse Overheid.
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet