Sint-Trudo is tegen netwerk van ziekenhuizen

maandag 11 september 2017 - 07:58
Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden gaat voorlopig geen netwerk vormen met andere ziekenhuizen, wat nochtans een plan is van minister van volksgezondheid Maggie De Block.

Minister De Block denkt dat een netwerk van ziekenhuizen voor minder kosten zal zorgen en dat het efficiënter werken wordt. Ziekenhuizen zoals het ZOL in Genk en het ziekenhuis van Hasselt zijn al jaren bezig met het uitbouwen van zo'n netwerk. Luc Jenné, voorzitter van de raad van bestuur van Sint-Trudo, gelooft zeker in samenwerking met andere ziekenhuizen - zo werken ze samen met Jessa in Hasselt en ook met ziekenhuizen in Tienen en Leuven - maar niet in een netwerk zoals De Block die voorstelt.

Verplicht

De Block heeft vorig jaar een initiatief aangekondigd om netwerken aan te gaan met doelgroepen van 4.000 à 5.000 patiënten. "Wij zijn niet tegen samenwerken, maar wel tegen het netwerk. Onze juristen zeggen dat het onmogelijk te verwezenlijken is. Het samengaan van privéziekenhuizen met OCMW-ziekenhuizen is ook niet zo simpel. En wat met de schuldenlast van sommige ziekenhuizen?" 

Wetgeving

Volgens Jenné is het dus wachten op het juiste wetgevend kader. "Tot het zover is, wachten wij af en nemen wij geen beslissing. En dat kan nog even duren, want we hebben ook gehoord dat er ook een bevoegdheidsconflict is tussen het federale en het Vlaamse niveau."
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!