Sint-Truiden koopt domein Rochendaal van defensie

vrijdag 11 januari 2019 - 16:33
Janna De Clerck
foto: Radio 2
De stad Sint-Truiden gaat zo'n 17 hectare grond van defensie kopen. Het gaat om het kasteel van Rochendaal in Bevingen en het park er rond. Dat ligt er al meer dan 15 jaar verlaten bij.

Ruim een jaar geleden brandde het kasteel van Rochendaal nog volledig uit. "Dat was vroeger de mess van de officieren", zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V). "Defensie heeft die site in 2002 verlaten en sindsdien lag het domein er verlaten bij. We hebben bijna tien jaar met het leger onderhandeld. De brand in november 2017 heeft het dossier in een stroomversnelling gebracht. En nu kunnen we het dus kopen."

Restauratie?

Of het kasteel van Rochendaal nog gerestaureerd kan worden, is niet duidelijk. "Alleen de muren staan er nog, ik vermoed dat we dit niet meer kunnen restaureren, maar we gaan dat de komende twee jaar grondig onderzoeken." De stad gaat het park van 7 hectare openstellen voor het publiek. "Het is als het ware een tweede Speelhof, maar dan in Bevingen. Er staan hele oude bomen en er is een oude vijver. Het is echt een heel mooi gebied."

Nog plannen

De stad wil het aanpalende gebied van 10 hectare gaan ontwikkelen. "Ofwel als woonzone, ofwel als recreatiezone. Dat ligt nog niet vast."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!