Sjoemelende notaris uit Houthalen-Helchteren krijgt 4 jaar cel met uitstel

vrijdag 13 december 2019 - 13:05
Fred Breuls
foto: Radio 2
De voormalige notaris Marc S. uit Houthalen-Helchteren verduisterde 4,25 miljoen euro van klanten. Vrijdag werd hij veroordeeld door de correctionele rechtbank van Hasselt.

De vijftiger kreeg 4 jaar cel met uitstel, een beroepsverbod van 10 jaar en een geldboete van 3.000 euro. In 2014 kwamen de feiten aan het licht na een doorlichting van het kantoor van de notaris. Toen werd duidelijk dat hij enkele jaren aan een stuk grote sommen van zijn klanten had verduisterd en doorgesluisd naar een zekere Ömer B. Die kwam voor zijn luxueuze levensstijl en zijn casinobezoekjes aankloppen bij de notaris.

Goedgelovig

Volgens zijn advocaat is de notaris een erg beïnvloedbare man die niet makkelijk "neen" kan zeggen. Hij heeft aan de verduistering zelf ook niets verdiend en was ervan overtuigd dat hij het geld vroeg of laat zou terugkrijgen. 

Betrokkenen

In totaal waren maar liefst 20 mensen betrokken bij de verduistering. Ömer B., naar wie het geld werd doorgesluisd, kreeg 5 jaar effectieve celstraf. 18 anderen, die ook betrokken waren door onder andere hun rekeningnummer ter beschikking te stellen, kregen celstraffen van 12 tot 40 maanden. De slachtoffers, waarvan 83 een dossier openden, werden al grotendeels vergoed door een solidariteitsfonds van notarissen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!