Spinnenjacht in het jenevermuseum

zaterdag 13 mei 2017 - 16:41
Spin, jenevermuseum, Hasselt
Tijdens een insectenguerilla is een team van specialisten op zoek gegaan naar insecten en spinnen in het jenevermuseum. Het is een opwarmer voor de insectenweek van 27 mei tot en met 4 juni

Gewapend met een potje met een slangetje gingen de insectenspeurders op pad in de stookzaal, de molenzaal, verschillende museumruimtes, de binnenkoer en de inkomhal van het jenenvermuseum in Hasselt. Want er zitten meer spinnen en insecten in huis dan je zou denken. Gelukkig zat er een zeefje in het slangetje zodat de gevonden dieren niet werden opgezogen. 

“We hebben heel wat spinnen gevonden maar eigenlijk is de buit toch magerder dan verwacht. Het zal hier té netjes zijn”, zegt insectenspeurder Peter Berx van het insectenmuseum De Lieteberg. “Ter vergelijking: in het provinciehuis van West-Vlaanderen vonden we een 30-tal soorten spinnen en insecten. In een doorsnee huis kan dat aantal nog fors oplopen: volgens studies lopen er daar tussen de 50 en 200 soorten beestjes rond."

Insecten zijn niet vies, ze zijn nodig!

Er zijn heel veel insecten: 78 % van alle diersoorten zijn insecten en ze bestaan al 400 miljoen jaar. Een derde van ons voedsel wordt bestoven door insecten. Ze worden gebruikt om moorden op te lossen, drugs op te sporen en wonden schoon te maken. Insecten zijn dus heel nuttig. En dat wil de 'Insectenweek' duidelijk maken. 

Lieven Scheire, bekend VRT gezicht en allesweter, is peter van de Insectenweek.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!