Stad Genk ontkent dat er radicale koranlessen worden gegeven

woensdag 11 september 2019 - 17:33
Jasmien Leboy
Stadscentrum Genk
Foto: Radio 2
Het stadsbestuur en de politie van Genk ontkennen formeel dat er in Genk koranlessen worden gegeven waarin radicale ideeën aan bod komen. Er is wel een salafistische vereniging in Genk, maar die zou geen lessen geven.

N-VA-kamerlid Zuhal Demir zei vanochtend dat ze regelmatig signalen opvangt van leerkrachten uit Genkse scholen. Zij zeggen dat er in de koranlessen in Genk radicale ideeën worden verspreid. Volgens burgemeester Wim Dries is er niets aan de hand en worden alle klachten en signalen nauwgezet opgevolgd

Bezorgde scholen

"Er zijn scholen die bezorgd waren over lessen die buiten de schooluren plaatsvinden", vertelt Dries. "We hebben de signalen die ze gaven onderzocht en tot op heden hebben we telkens vastgesteld dat dat geen lessen waren met een salafistische insteek. Ik wil wel oproepen om die signalen te blijven geven aan de stad of de politie. We moeten dat natuurlijk verder blijven onderzoeken. Als mensen bezorgd zijn, moeten ze dat zeker melden." Zuhal Demir roept intussen de Staatsveiligheid op om werk te maken van een onderzoek naar koranscholen, onder meer in Genk en Maasmechelen.

Salafistische vereniging

Er is wel een salafistische vereniging in Genk, maar die zou geen lessen geven. "We overleggen met de politiediensten of we zo'n vereniging kunnen verbieden. Op dit moment hebben we geen wettelijk kader om dat te doen, maar dat wil niet zeggen dat we stilzitten. We volgen het heel nauw op en doen er alles aan om het de vereniging zo moeilijk mogelijk te maken", besluit Dries. Het salafisme is een fundamentalistische soennitische stroming binnen de islam.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!