Stille wake tegen drukjacht op everzwijnen in Zonhoven: "Dit veroorzaakt nodeloos dierenleed"

dinsdag 10 december 2019 - 11:12
Leen Paredis
foto van everzwijn met kaarsjes
foto: Radio 2
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights hield vandaag een stille wake voor een drukjacht op everzwijnen in de Teut, een natuurgebied in Zonhoven. Ze hadden grote foto's bij van everzwijnen met hun jongen, en kaarsjes. De activisten vinden dat de grote everzwijnenpopulatie op een andere manier aangepakt kan worden.

Er kwamen 9 actievoerders naar de ingang van het natuurgebied de Teut in Zonhoven om de jagers op te wachten die er een grote drukjacht gepland hadden. Rowena Vanroy van Animal Rights: "In het hele debat wordt iedereen gehoord, behalve de everzwijnen zelf. Wij willen hun verhaal brengen." De organisatie vindt dat de jacht heel wat problemen met zich meebrengt. “Everzwijnen zijn gevoelige, intelligente wezens die samenleven in familieverbanden. Het afschieten van willekeurige dieren uit een familie, zorgt voor stress in de hele groep. Ook andere dieren worden verstoord door de luide knallen." Er zijn andere manieren om de hinder tegen te gaan, zeggen ze. "Omhein de tuinen en plaats voldoende wildrasters langs onze wegen.” 

1 keer per jaar

“Die drukjacht is nodig voor de vele everzwijnen die hier in het gebied zitten,” verdedigt Koen Thijs van het Agentschap Natuur en Bos. “Het is niet de bedoeling de everzwijnen uit te roeien, maar we willen wel de overlast tegengaan. Buurtbewoners hun tuinen worden omgeploegd, het natuurgebied loopt beperkte schade op en ook voor het verkeer is dit niet veilig." Daarom wordt ervoor gekozen om 1 keer per jaar een drukjacht te houden. "We doen trouwens niet alleen de jacht", zegt Thijs, "we plaatsen ook wildroosters langs de snelweg om de hinder tegen te gaan.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!