't Vlindertje in Velm heeft groenste speelplaats

vrijdag 27 april 2018 - 16:13
foto: Radio 2
Basisschool 't Vlindertje in Velm wil vaker naar buiten met de leerlingen, om te leren en te spelen tussen het groen. De school heeft een moestuin en boomgaard aangelegd en binnenkort komen daar nog kippen, een amfitheater en een buitenkeuken bij.

Het waren de leerlingen die vanmiddag hun groene speelplaats toonden aan hun ouders en grootouders. En ze zijn enthousiast. "Elke klas heeft een kweekbak in de groentetuin. De sla is al goed aan het groeien. We kweken ook wortelen en tomaten en hebben een beurtrol om het onkruid te wieden."  De leerlingen hopen ook dat de fruitbomen snel vruchten zullen dragen. "We hebben appel- en perenbomen en een pruimelaar, dan kunnen we dat fruit hier samen opeten op de picknickbanken."

Meer dan spelen alleen

Buiten kan je gemakkelijker leren, vindt directrice Hilde Van den Boer van 't Vlindertje "Buiten is er meer zuurstof en dan komt alle informatie veel gemakkelijker binnen". De leerlingen van verschillende klassen leren ook samen werken buiten. "Zo zijn er de voorbije weken al vriendschappen ontstaan tussen de leerlingen van verschillende leeftijden, we zijn er van overtuigd dat er daardoor ook minder gepest zal worden."

Nog plannen

De speelplaats zal de komende jaren nog groener gemaakt worden, zo wordt een oud schuurtje verbouwd tot een buitenklas en komt er klein amfitheater en een buitenkeuken. "Door die groene speelplaatsen kunnen we leerlingen ook beter bewust maken van het klimaat. En met een speelplaats bereik je niet alleen de kinderen, maar ook de ouders en grootouders", besluit gedeputeerde van leefmilieu Ludwig Vandenhove.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!