Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Te weinig huizen aangesloten op riolering

do 10 jan. - 7:02

In Vlaanderen zijn er te weinig huizen aangesloten op de riolering. Zo is in Voeren bijvoorbeeld is maar 21% van huizen aangesloten op het rioleringsnet. Als er niet snel een inhaalbeweging komt, zal Vlaanderen de Europese norm tegen 2027 niet halen, waarschuwt de Confederatie Bouw.
© foto: vrt.nws

Op het vlak van rioleringen staat Voeren op de voorlaatste plaats in Vlaanderen. Maar er is beterschap op komst, zegt burgemeester Huub Broers (N-VA) "Aquafin is bezig met werken in 's-Gravenvoeren. Dat wordt doorgetrokken tot in Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren. En een deel van Teuven en Moelingen is al aangelegd, dus dan gaan we op een veel hoger percentage uitkomen."

Pluim voor Houthalen-Helchteren

In Limburg is Houthalen-Helchteren het best uitgerust met riolering. Want 99% van de huizen zijn daar aangesloten op de riolering. En dat is goed voor de zesde plaats in heel Vlaanderen. "Ook de vorige burgemeester heeft hier al werk van gemaakt, zegt burgemeester Alain Yzermans (SP.A). "Bij elke straat die heraangelegd wordt, pakken we ook de riolering aan. We zijn hier al 10 à 15 jaar systematisch mee bezig."

Dure zaak

Rioleringswerken kosten handenvol geld, beseft Yzermans. "Dat zijn ook dossiers waarmee je geen kiezers wint. Maar we vinden het als gemeente belangrijk om op lange termijn te kijken. En we zijn er nog niet. Die ene procent willen we ook nog aanpakken. En stilaan zullen we oude rioleringen ook moeten vervangen."

Alle woningen aansluiten op de riolering is volgens Huub Broers een onmogelijke zaak in Voeren. "Afgelegen boerderijen, drie kilometer van de weg. Dat is onbetaalbaar. Daar moeten we ter plaatse een oplossing zoeken om afvalwater te zuiveren."

Eigen waterzuivering

Een individuele waterzuivering zou een oplossing kunnen zijn voor afgelegen huizen. Architecte Marij Gabriëls installeerde er 13 jaar geleden al één in de tuin van haar huis in Oudsbergen. "Het is een bak van twee op drie meter groot en een meter diep. En die is gevuld met kokos. Ons afvalwater sijpelt daar door en de bacteriën zorgen ervoor dat het water proper wordt." Gabriëls vindt het haar plicht om haar afvalwater te zuiveren. "Er is hier geen riolering. Ik woon heel afgelegen en dat is niet zo goed voor mijn ecologische voetafdruk. Mijn waterzuivering compenseert dat en dat geeft me een goed gevoel."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet