Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Technologische snufjes voor het Wit-Gele Kruis

do 30 aug. - 11:57

Het Wit-Gele Kruis blijft inzetten op innovatie en investeert daarom in nieuwe technologische snufjes. De medicatiebox, noem het gerust “de pillendoos 2.0”, is vrij nieuw. In het voorjaar van 2019 start het Wit-Gele Kruis ook met tele- en lifestylemonitoring om de patiënt ook vanop afstand te blijven volgen. De bedoeling is om zorgbehoevenden zo lang mogelijk in hun vertrouwde thuisomgeving te laten wonen met een optimale levenskwaliteit.
© Foto: Radio 2

Het personenalarm, waarbij een patiënt in een noodsituatie door één druk op de knop in contact staat met de zorgcentrale van het Wit-Gele Kruis, bestaat al een tijdje. De medicatiebox, dat is een meer uitgeruste versie van de ouderwetse pillendoos, is nog niet zo gekend. “Het toestel rinkelt automatisch op vaste tijdstippen, net zoals een telefoon. Dan neem ik de doos vast en draai ik het om. De pilletjes die ik nodig heb vallen in mijn hand en het toestel stopt met rinkelen,” legt patiënte Lieske Cilissen uit Bilzen uit. “Ik ben iemand die met heel veel dingen bezig is en daardoor heb ik weinig aandacht voor mezelf. Daarnaast voel ik geen pijn waardoor ik mijn pilletjes regelmatig vergat,” gaat Lieske verder.

Op dit moment zijn er in Limburg 10 patiënten van het Wit-Gele Kruis die gebruik maken van de medicatiebox. “Zeven van die pillenboxen zijn ook aangesloten aan de zorgcentrale. Dat is een dienst die de gebruiker van de pillenbox ook kan aankopen. Als een patiënt het dan toch nog vergeet om een pilletje in te nemen, neemt de zorgcentrale contact op met de patiënt,” zegt Brenda Aendekerk, projectcoördinator van het Wit-Gele Kruis. De meeste patiënten huren het toestel, maar het kan ook aangekocht worden.

Positief voor patiënten en verplegers

Door de nieuwe technologie kunnen patiënten met de nodige levenskwaliteit langer in hun vertrouwde thuisomgeving blijven. Ook voor de zorgverleners biedt het voordelen. “Verplegers moeten de medicatiebox minder frequent bijvullen en hoeven er ook niet meer bij te zijn om de medicatie toe te dienen,” zegt Aendekerk. Zo krijgen de verpleegkundigen meer tijd voor andere patiënten met moeilijkere zorgvragen.

Tele- en lifestylemonitoring

Vanaf het voorjaar van 2019 zal het Wit-Gele Kruis ook starten met tele- en lifestylemonitoring. Met deze toepassingen kunnen verplegers, maar ook artsen en specialisten, de gezondheidstoestand van de patiënt vanop afstand opvolgen. “De patiënt zal zelf metingen kunnen uitvoeren, zoals gewicht en bloeddruk. De gegevens worden automatisch doorgestuurd naar een platvorm. Dokters en verplegers kunnen dan, indien nodig, de therapie makkelijk aanpassen,” zegt Aendekerk.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet