Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Tot 10 jaar cel voor 9 Syriëstrijders en ronselaars

vr 20 apr. - 9:11

In Brussel zijn strenge straffen tot tien jaar cel uitgesproken op een terreurproces. Negen mannen uit de omgeving van Maaseik, in Limburg, zijn veroordeeld als Syriëstrijders en ronselaars. De hoofdbeklaagde werd in het verleden al eens gelinkt aan de Marokkaanse terreurorganisatie die achter de aanslagen in 2004 in Madrid zat. Hij zit volgens de rechtbank achter het vertrek van heel wat jonge Limburgse mannen naar Syrië. Hij krijgt 10 jaar cel.
© foto: vrtnws

De spilfiguur in dit proces – waar in totaal 13 beklaagden terechtstonden – is een man uit het Limburgse Kinrooi. In 2006 werd hij al eens veroordeeld tot vijf jaar cel voor terrorisme. Samen met verschillende anderen zou hij de Belgische tak van de Groupe Islamique Combattant Marocain gevormd hebben. Die Marokkaanse terreurorganisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen in Casablanca en Madrid begin jaren 2000. Uit het onderzoek bleek dat er ook in Maaseik een en ander broeide. Hij
zat zijn straf uit, maar werd eind januari 2015 opnieuw opgepakt.

Samen met een tweede verdachte heeft hij vanuit een moskee in Maaseik mensen geronseld om te gaan strijden bij terreurgroep IS. Ze zouden ook teruggekeerde Syrië strijders opgevangen hebben.

Voor de 13 beklaagden werden straffen tussen drie en tien jaar geëist voor terroristische activiteiten. De verdediging vroeg resoluut de vrijspraak. Volgens de verdediging was er helemaal geen sprake van terrorisme of een georganiseerd vertrek van Syriëstrijders. De rechtbank in Brussel heeft nu beslist om de hoofdbeklaagde te veroordelen tot tien jaar cel. Ook acht anderen krijgen een celstraf van drie tot tien jaar. 

Procedurekwesties en praktische problemen à volonté

Eigenlijk had het proces midden 2016 al gevoerd moeten worden. Maar praktische problemen en procedurekwesties veroorzaakten meer dan eens vertraging. De ene keer had een van de beklaagden géén toelating om met zijn enkelband naar de rechtbank te komen, dan weer was er niet genoeg veiligheidspersoneel of werd het proces stilgelegd. En alsof dat niet genoeg was, moesten de drie rechters vervangen worden omdat ze mogelijk niet helemaal onpartijdig waren.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet