"Trainersposities van Felice Mazzu en Marc Brys zijn erg wankel geworden"

maandag 4 november 2019 - 08:49
Daan Masset
Het was een erg verschillende week voor de Limburgse eersteklassers. Terwijl Racing Genk uit de top zes valt, wint STVV twee keer op rij en speelt het zich uit de degradatiezone. Toch ziet onze analist Stef Wijnants dat bij beide ploegen de coaches niet veel krediet meer hebben. Kampioen Genk zakt verder weg. Felice Mazzu moet dringend resultaten halen.

"Het was opnieuw een erg flauwe prestatie in Eupen", zegt Wijnants. "Eigenlijk een voortzetting van wat we het hele seizoen al zien. Dit Genk kan de tegenstander zijn wil niet opleggen, het heeft te weinig bezieling. Speler Sander Berge zei het treffend: we spelen zonder risico en dan verspelen we vaak de bal. Genk heeft in het tussenseizoen belangrijke spelers verkocht. Dat is waar, maar het is niet dat het niet geïnvesteerd heeft. En al zeker niet om zo zwak voor de dag te komen. Zo wordt de druk op Felice Mazzu toch groot. Genk is een topclub en daar horen resultaten bij. Die zijn er niet. Laat me het zo stellen: er zijn gaten in het mooi geasfalteerde wegdek waarop Mazzu rijdt. Hij zal die moeten herstellen of hij zal niet meer ver kunnen. En morgen komt Liverpool er ook nog aan. Hopelijk wordt het geen catastrofe."

"Positie van STVV-trainer Marc Brys is onzeker"

STVV pakte de voorbije week zeven op negen en hoeft niet meer angstig naar beneden te kijken. Volgens Wijnants komt dat door het vakwerk van Brys, maar verrassend genoeg is zijn positie niet zo zeker meer.

"Ik sla heel vaak op dezelfde nagel, want de mensen beseffen echt niet dat het een half mirakel is dat STVV met deze jongens zoveel punten heeft behaald", zegt Wijnants. "En hoe raar het ook klinkt, uit verschillende stemmen kan ik opmaken dat dat niet helemaal naar de zin is van de Japanse eigenaars. Die willen dat Brys meer van hun Aziatische aankopen in de ploeg zet. Dat doet de coach niet omdat ze niet goed genoeg zijn. Spits en matchwinnaar Yuma Suzuki mag wel spelen, maar Brys geloofde van dag 1 in de Japanner als hij tenminste fit zou zijn. En Suzuki heeft nu zaterdag zelf toegegeven dat Brys het bij het rechte eind had om hem niet meteen op te stellen. Die positieve woorden moeten erg zuur bij de Japanse bazen zijn aangekomen, want zij werken aan een plan om Brys op te volgen. Vroeger stonden ze na afloop van een zege aan de kleedkamers. Nu zijn ze niet te zien. Of we daaruit moeten besluiten dat ze niet blij zijn met een overwinning laat ik in het midden. Maar dat het krediet van Brys heel erg klein is, is zeker het geval. Het is tenenkrullend, bijna onwaarschijnlijk na zulke resultaten."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!