Turkije is belangrijkste verre exportland

dinsdag 12 februari 2019 - 15:26
Dirk Reynders
export, voka, versus omega
Foto: VOKA
De Limburgse bedrijven hebben nooit meer uitgevoerd naar verre landen dan in 2018. VOKA heeft berekend dat het om bijna 25.000 uitvoerbewegingen ging met een waarde van bijna 1 miljard euro.

De export is cruciaal voor de Limburgse economie, niet alleen de buurlanden zijn belangrijk, ook de verre landen. En daar blijkt een verschuiving aan de gang. In 2017 was China de grootste bestemmeling gevolgd door Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. In 2018 is Turkije de grootste, gevolgd door China en Rusland.

Bier naar China

Turkije investeert nog altijd volop in infrastructuur en daardoor voeren de Limburgse bedrijven vooral chemieproducten, transportmiddelen en machines uit. China neemt vooral ons bier af, terwijl Rusland - ondanks de boycot van voedingsmiddelen - vooral geïnteresseerd blijft in transportmiddelen en industriële toepassingen. Limburgse bedrijven voeren nu uit naar 152 landen.

Versus Omega

Voor Versus Omega in Oudsbergen is Turkije een belangrijk exportland. Het bedrijf maakt schuifwanden en -daken en hefsystemen voor vrachtwagentrailers waardoor die snel kunnen geladen worden. Het heeft ondertussen vestigingen in Hongarije en Turkije. "Turkije was erg geïnteresseerd in onze producten, maar ze vonden ze te duur en ze werden nagemaakt. Daarom hebben we ginder zelf een bedrijf geopend," vertelt Erik Rogiers. "Bovendien bood Turkije door zijn culturele overeenkomst ons een goede springplank naar Noord-Afrika en de Arabische landen."

Snel frisdrank leveren

Ondertussen is Versus Omega ook in een groot deel van de wereld aanwezig. Dat dankt het vooral aan Penta, zijn schuifzeilsysteem dat zeer snel geopend wordt en door drankenleveranciers als Coca-Cola erg gegeerd is. Er kan trouwens ook publiciteit op aangebracht worden.

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!