Twee brandweermannen komen om in brand in Beringen

zondag 11 augustus 2019 - 13:54
Ilse Suffeleers
foto: vrt
In Beringen heeft er zondagnacht, rond 2 uur, een brand in een leegstaand pand aan de Koolmijnlaan gewoed. De brand heeft het leven gekost aan twee brandweermannen uit Heusden-Zolder. Er vielen ook vier gewonden.

 

Het zou al de derde keer zijn dat er brand ontstaat in het leegstaande pand dat bekendstaat als een kraakpand. De laatste keer dateert van november toen een kraker een matras in brand zou hebben gestoken. Sindsdien had de brandweer het gebouw verzegeld en dichtgetimmerd met hout. Getuigen meldden dat ze bij deze brand kort na aankomst van de brandweer "iemand hebben zien weglopen uit het gebouw".  

De brand brak vannacht omstreeks 2 uur uit en er vormde zich meteen een hevige rook.  Plots is de brand opnieuw aangewakkerd. "Helaas hebben niet alle collega's zich tijdig in veiligheid kunnen brengen. Door de hitte en de drukgolf stortte een deel van het gebouw, onder meer het dak, in", laat de brandweer van Zuid-West Limburg weten in een persbericht. Burgemeester Vints heeft het over een flashover, een plotse ontbranding van hete gassen met ontploffing die niet op voorhand kan ingeschat worden. De ravage na de brand is enorm. Het parket is alvast begonnen met een opsporingsonderzoek naar de oorzaak van de brand.

Dodelijke slachtoffers zijn jonge vaders

Twee brandweermannen lieten het leven en vier raakten gewond. Drie lichtgewonden werden met een rookvergiftiging naar het ziekenhuis van Heusden-Zolder gebracht. Zij mochten al naar huis. Eén brandweerman is met zwaardere verwondingen naar Leuven gevoerd. Alle slachtoffers maakten deel uit van het korps van Heusden-Zolder. 

De burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans (GOED) vertelde op een persconferentie dat de overleden brandweermannen jonge vaders zijn. Hij vraagt met aandrang om de privacy te respecteren van het brandweerkorps, de slachtoffers en de betrokken families. Iedereen krijgt ook psychologische bijstand.

Rouwregisters

De gemeente Heusden-Zolder opent morgenvoormiddag een rouwregister voor de twee mannen die zijn omgekomen bij de brand. Dat zal ook het geval zijn in het stadhuis van Beringen.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft op Twitter al zijn medeleven betuigd: "Het noodlot heeft toegeslagen bij de zware brand in Beringen. Twee brandweermensen hebben het leven gelaten terwijl ze zich bekommerden om de veiligheid van anderen."

Ook vanuit andere brandweerkorpsen en vanuit Limburgse gemeentebesturen komen steunbetuigingen. 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!