Vlotter verkeer dankzij Hasselts oversteekplein

dinsdag 4 december 2018 - 16:28
Marc Lens
foto : @awv
Het nieuwe oversteekplein aan het Kolonel Dusartplein in Hasselt doet wat het moet doen. Bussen die Hasselt binnenrijden hebben minder vertraging. En de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers is verhoogd.

Het oversteekplein dat het Agentschap Wegen en Verkeer samen met de stad Hasselt liet aanleggen begin september, is nieuw in Vlaanderen.  Het moet een oplossing zijn voor het drukke verkeer op die plaats.  Aan de bushalte Dusart in Hasselt kruisen op een doodgewone ochtend ieder uur al gauw meer dan 600 voetgangers en 1.300 voertuigen. 

11 verkeerslichten

Het oversteekplein  is een grote gele zone met daarin verschillende zebrapaden.  Vroeger konden fietsers en voetgangers daar zomaar oversteken maar dat zorgde op bepaalde momenten voor lange files en bussen die zich vastreden.  Of soms raakten fietsers en voetgangers nauwelijks over de drukke straat. Nu staan er 11 verkeerslichten die het verkeer regelen. 

Langer groen licht

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft het pilootproject na drie maanden samen met de Lijn Limburg en de stad Hasselt positief geëvalueerd.  De bussen die Hasselt uitrijden, hebben er minder last van opstoppingen. En ook de fietsers en voetgangers zijn de nieuwe verkeerssituatie intussen gewoon. 

"Er komen wel vanaf morgen enkele kleine aanpassingen die de doorstroming nog moeten verbeteren", zegt Sep Vandijck. " Uit het onderzoek dat we samen met de stad Hasselt en de Lijn Limburg uitvoerden, blijkt dat bussen die de stad binnenrijden nog wel wat last hebben van vertragingen. Daarom gaan we die bussen langer groen geven. Tegelijk zullen ook de fietsers en voetgangers iets langer groen licht krijgen."

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!