Vluchtelingen die op hotel verbleven keren terug naar huurwoning van huisjesmelkers

vrijdag 24 januari 2020 - 10:52
Kirsten Simons
Er is een oplossing voor de vluchtelingen die vorige maand werden opgevangen in een hotel in Leuven omdat ze geen verblijfplaats meer hadden. Ze huurden een pand van de beruchte familie Appeltans, maar dat werd onbewoonbaar verklaard. Nu kunnen ze een nieuwe kamer huren, al is dat opnieuw in een pand van de familie Appeltans.

Zo'n maand geleden werden 18 vluchtelingen ondergebracht in een hotel in Leuven. De vluchtelingen huurden een pand van de beruchte Leuvense huisjesmelker Appeltans. Maar dat pand was in zo'n slechte staat dat het onbewoonbaar werd verklaard. De vluchtelingen verbleven daarom tijdelijk op hotel, op kosten van de stad Leuven. De stad wil dat de familie Appeltans opdraait voor die kosten. Voor de vluchtelingen is er nu een oplossing, ze kunnen een andere kamer huren maar wel in een pand dat ook eigendom is van de familie Appeltans en dat wel in orde is. 

Volgens de wet

"Ik begrijp dat dit allemaal wat moeilijk ligt, maar het is wat de wet voorschrijft", zegt Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A). "De stad zelf kan geen woonst aanbieden aan de gedupeerden. De mensen werden daarom gedurende een maand opgevangen in een hotel. Na die maand wordt er verwacht dat er een alternatief wordt gezocht. We moeten inspanningen leveren en begrijpen de situatie. Maar de wet stelt ook voor dat de eigenaar of zijn bewindvoerder, zoals het nu gebeurt, de kans moet krijgen om een aanvaardbaar alternatief voor te stellen."

Kiezen

De vluchtelingen kunnen dus kiezen of ze ingaan op het voorstel van de familie Appeltans of zelf een nieuw pand zoeken om te huren. De stad wil vandaag de zaak verder bespreken met het huurdersplatform. Er loopt trouwens nog altijd een gerechtelijk onderzoek tegen de familie Appeltans. Vader en zoon Appeltans zaten tijdens de kerstdagen een tijdje in de gevangenis op verdenking van huizenmelkerij.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!