Voor het eerst veganistische frietjes in Limburg
di 19 feb. - 8:53
Op maandag is Frituur Lutselus, een familiezaak, normaal gezien gesloten. Een maand lang maakt uitbater Bjorn Wolfs een uitzondering, want zijn frituur is dan wél open. Speciaal en enkel voor veganisten zelfs, of klanten die eens een veganistisch frietje willen proberen. "Mijn neefje is veganistisch, maar hij kon nergens frietjes gaan eten", zegt Wolfs. "Dus heb ik mijn frituur een beetje aangepast. Op maandag liggen er enkel veganistische snacks onder de toonbank."
Spoetnik, boulet en gehakt
Veganistisch betekent daarom niet dat je jouw gewoonlijke boulet niet kan eten. "We bakken de frietjes in plantaardige olie, en we hebben enkel snacks zonder vlees, melk of eieren", zegt de uitbater. "We hebben gehakt, boulet en spoetnik opniew uitgevonden. Daarnaast hebben we stoofvlees, vol-au-vent en goulash ontworpen. Momenteel is het nog een proefproject maar als het aanslaat willen we één dag per week veganistisch serveren." (lees verder onder de foto)
Andere provincie
Dat is goed nieuws voor overtuigde veganisten. "Wij gingen helemaal naar Antwerpen voor een veganistische frituur, dat is ook niet echt ecologisch", zegt een van de eerste klanten. Zij en haar gezin zijn veganist. "Op het eerste zicht ziet het er allemaal heel goed uit. Ik zie wel geen saté, dat moeten ze misschien nog toevoegen."
Duurder
Wie bijvoorbeeld graag een bicky burger eet, betaalt wel meer voor de veganistische variant. "Dat kost vier euro. Ze zijn allemaal wat duurder dan de gewone snacks, maar dat komt omdat de ingrediënten niet in ons land te verkrijgen zijn."
Na de eerste hapjes zijn de klanten positief. "Het is heerlijk", laat iemand nog weten. Hij eet wel vlees en probeert de snacks voor de eerste keer uit. "Het smaakt ook echt naar vlees." Voor zijn vriendin, die veganist is, is het misschien wel iets te veel van het goede. "Ik vind het heel lekker, behalve het worstje. Dat smaakt iets te fel naar worstje", lacht ze.