Vooral egels, padden en vossen sterven op Limburgse wegen

donderdag 7 november 2019 - 21:38
Dirk Reynders
dode dieren, Limburg, Natuurpunt
foto: Natuurpunt - Kris Boers
Volgens Natuurpunt wordt in Vlaanderen om de zes seconden een dier doodgereden in het verkeer. In het natuurrijke Limburg zijn er dat minder dan in bijvoorbeeld Antwerpen en Vlaams-Brabant omdat er hier minder drukke wegen zijn. Maar er is ook meer natuur in Limburg en dus steken er meer dieren de wegen over.

Natuurpunt baseert zich voor haar cijfers op de website dierenonderdewielen.be. Maar Annelies Jacobs van Natuurpunt schat dat daar slechts 1 op de 500 aanrijdingen met dieren wordt gemeld. Vorig  jaar waren er dat in Limburg alleen al 1.000. De trieste top tien wordt aangevoerd door de egels (152), voor de padden (138) en vossen (80). Vooral het aantal dassen (41) en bunzings (24) valt op in Limburg, omdat in andere provincies die diersoorten alsmaar minder voorkomen.

Wolf Roger

Ook gebeuren de jongste tijd in de omgeving van bossen en natuurgebieden alsmaar meer aanrijdingen met grote dieren. Denk maar aan everzwijnen - onlangs nog 19 in één klap in Heusden-Zolder - en wat langer geleden de aanrijding met wolf Roger in Maaseik.

Maatregelen

Maatregelen zoals ecoducten, ecotunnels, paddenoverzet, ... kunnen volgens Annelies Jacobs zeker helpen om het aantal slachtoffers naar beneden te krijgen. Maar die oplossingen moeten tegelijk ook aangepast worden aan de zeer specifieke lokale situatie.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!