Voormalige kolenhaven in Beringen zwaar verloederd

vrijdag 20 september 2019 - 12:27
Janna De Clerck
foto: Radio 2
Monumentenzorg Beringen trekt aan de alarmbel omdat de voormalige kolenhaven van de mijn in Tervant er al jaren verwaarloosd bij ligt. De dienst dringt aan op een restauratie en nieuwe invulling.


Beringen viert dit jaar 30 jaar mijnsluiting. "Maar de kolenhaven in Tervant mag daarbij niet uit het oog verloren worden', vindt Stephan Put van Monumentenzorg Beringen. "Ook de kolenhaven en de voormalige mijnboerderij mogen niet vergeten worden. Want de mijnsite van Beringen is net uniek omdat alles er bewaard is gebleven.

Beschermd dorpsgezicht

De kolenhaven is beschermd als dorpsgezicht, maar de gebouwen zijn aan het verkrotten. "Hier staan nog twee huizen en de Economa, een winkel waar de schippers en buurbewoners vroeger hun inkopen konden doen", gaat Put verder. "Ook het boothuis van de mijn is bewaard gebleven. Want de mijn had destijds een eigen roeiteam." De daken van de gebouwen zijn zwaar beschadigd. "Er zijn heel wat pannen weg, ik denk dat die bewust zijn weggehaald om het verkrottingsproces te versnellen."

Mogelijkheden

Monumentenzorg hoopt dat de stad werk wil maken van een nieuwe invulling voor de kolenhaven. "Er wordt gedacht aan een nieuw masterplan voor Beringen-Mijn. Ik hoop dat de kolenhaven daarin wordt opgenomen. Het is een mooie plek, het kolenspoor ligt hier vlakbij, het zou toch ideaal zijn om hier een fietspunt in te richten, zodat toeristen hier een fiets kunnen huren om de mijnterreinen te gaan bezoeken. Het zou een alternatief kunnen zijn voor de drukke Koolmijnlaan." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!