Weyts wil nieuwe regelgeving rond vuurwerk

donderdag 10 januari 2019 - 09:25
Fabrizio Simone
Foto: Radio 2
Rond oudjaar blijft het elk jaar opnieuw een hot item: dieren en vuurwerk. Door de vele luide knallen kunnen dieren in paniek geraken en zelfs sterven. Zo ook de kameel van kunstenaar Koen Vanmechelen, die op oudejaarsavond zijn nek brak. Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil een nieuwe regelgeving.

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) wilt het gebruik van vuurwerk aan banden liggen. De regel nu is dat vuurwerk toegelaten is, tenzij gemeenten het verbieden. Weyts vindt dat net het omgekeerde moet. “Ik heb de gemeenten gevraagd om vuurwerk af te schieten op één centrale plaats, liefst ook nog eens met geluidsarm vuurwerk,” zegt hij. “Heel wat gemeenten hebben positief gereageerd en zijn daar ook op ingegaan.”

"Laat alle gemeenten plaatsen en momenten aanduiden"

Anderzijds zijn er heel wat gemeenten waar de vuurwerkpijlen je om de oren vliegen. “In de eerste dagen van het jaar puilt mijn mailbox uit van berichten over dolgedraaide dieren, of dieren die het leven zelfs laten door het vuurwerk,” zegt Weyts.

Weyts gaat nu op zoek naar een meerderheid om de regelgeving rond vuurwerkgebruik te veranderen. “De basisregel moet anders,” zegt hij. “Laat vuurwerk alleen toe op de plaatsen en momenten die gemeenten aanduiden.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!