Wijnants: "Als Genk PO I wil halen, is winnen belangrijker dan principes volgen"

maandag 2 december 2019 - 10:35
Daan Masset
Foto: Radio 2
De Limburgse derby tussen Racing Genk en STVV was er dit keer gelukkig eentje zonder incidenten naast het veld. Het resultaat bleek voor iedereen verrassend, ook voor onze analist Stef Wijnants was de 1-2 overwinning van Sint-Truiden onverwacht.

"Ik heb steeds minder haren op het hoofd maar er was geen enkele daarvan die dacht dat dat zou gebeuren. Genk was gebrand om de heropstanding in te zetten en dat was ook zo in het begin van de match. Maar na de 1-1 steeg STVV vooral in defensief opzicht boven zichzelf uit. Ik zeg al een heel seizoen dat er dramatisch verdedigd wordt. En nu op het dieptepunt met een geblesseerde (Teixeira) en een geschorste speler (Sankhon), spelen ze achteraan een dijk van een match met in de hoofdrol de Japanse doelman Schmidt. Die had niet alleen enkele schitterende parades in huis, die straalde ook uit dat hij na de vroege tegengoal niet te kloppen was. Voor de rust heeft STVV twee knappe goals gemaakt maar de basis voor de winst ligt in de defensie. Ik blijf erbij: dat is de achilleshiel maar dit keer werkte die verdediging wel."

Interimcoach

De Japanse bazen van STVV hebben intussen beslist dat interimtrainer Nicky Hayen op zijn minst nog een week langer hoofdcoach mag blijven. Een goede beslissing, denkt Wijnants.

"Het is me niet duidelijk of dat is omdat ze nog geen andere trainer gevonden hebben of omdat ze Hayen nog wat meer willen monsteren. Dat laatste is niet verkeerd. “Een zwaluw maakt de lente niet”, zei Hayen zelf na de match. Hij maakte overigens een hele nuchtere en realistische analyse en besefte ook wel dat STVV op een diefje de winst had gepakt. Maar je voelt dat hij graag wil blijven. Hij krijgt nu de bekermatch van woensdag in Zulte-Waregem en de wedstrijd van zaterdag thuis tegen Club Brugge om te tonen dat hij deze groep kan leiden. Hij heeft in de aanloop naar de derby in elk geval de juiste snaar bij de spelersgroep geraakt wat ploeggeest, intensiteit en gezonde agressiviteit betreft. Dat is al een goed begin. Hoedanook, Hayen zal wel voor altijd de trainer zijn die op Genk gewonnen heeft en dat was toch elf jaar geleden."

Van kwaad naar erger

Bij de landskampioen gaat het blijkbaar van kwaad naar erger. Wijnants beseft dat play-off 1 halen erg moeilijk wordt maar gelooft dat het nog kan.

"Elke week slinken de kansen maar eens moeten die goede spelers toch opstaan? Maar ze moeten wel gretiger worden. Het is iets te vrijblijvend, niet dat ze geen wil tonen maar ze verstoppen zich wel. Er is geen echte leider. Sander Berge is toch een sleutelspeler en die zijn uitlatingen waren er de voorbije weken niet naast: "Het is amateuristisch, we vergeten de basisprincipes van het voetbal."

Mazzu heeft een berg problemen achtergelaten en of Hannes Wolf dat allemaal gaat rechttrekken is de vraag van één miljoen. Hij heeft zijn ideeën over hoe hij zijn spelers wil zien voetballen. Maar principes tellen helaas niet meer. Er is geen tijd meer te verliezen. Er moet gewonnen worden. Hoe? Dat maakt niet uit.

Het is echt een rotseizoen aan het worden. Van de laatste 10 matchen heeft het er zeven verloren. En nu moet het morgen voor de beker naar Antwerp. Daar ook uitgeschakeld worden zou een nieuwe klap zijn."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!