Wolvenkoppel Noëlla en August krijgt alle mogelijke bescherming

dinsdag 14 januari 2020 - 17:32
Marc Lens
foto : INBO
Het Agentschap voor Natuur en Bos neemt alle mogelijke maatregelen om het wolvenkoppel August en Noëlla te beschermen. Het ANB reageert daarmee op de kritiek van de VZW Welkom Wolf. Volgens die organisatie wordt er nog altijd gejaagd in het militair domein waar de wolven hun leefgebied hebben en dreigt eenzelfde scenario als vorig jaar met wolvin Naya.

Volgens Welkom Wolf is ook het nieuwe wolvenkoppel ten dode opgeschreven als ANB geen maatregelen neemt tegen de jachtmisdrijven in het leefgebied van de wolven. De VZW krijgt naar eigen zeggen nog elke week meldingen binnen van buurtbewoners dat er nog altijd gejaagd wordt. Dries Gorissen van ANB ontkent dat met klem. "Er wordt niet meer gejaagd in het leefgebied van de wolven. De drukjachten die daar voorzien waren, zijn geannuleerd. En de militaire overheid heeft de jachtconcessie vorig jaar in november al ingetrokken". 

Stroperij

Dat er toch nog schoten vallen in het leefgebied, is volgens Dries Gorissen wellicht te verklaren door de activiteiten van het leger. "Er wordt daar druk geoefend door de militairen. Maar experts in het buitenland - waar ook wolven in militair gebied verblijven - verzekeren ons dat wolven erg goed kunnen omgaan met dat soort verstoringen zolang ze maar rustzones hebben waar ze zich kunnen terugtrekken". Dries Gorissen acht het ook niet uitgesloten dat er stropers actief kunnen zijn in het gebied. " Maar ook daar hebben we samen met de militaire overheid afgesproken dat boswachters en mensen van natuurinspectie meer toezicht houden in het gebied. We doen dat uiteraard op een discrete manier".

En nu maar afwachten

Op de welpjes is het nog even wachten. Eind april, begin mei verwachten we beelden van een hoogdrachtige Noëlla", voorspelt Dries Gorissen. "Daarna zal ze samen met haar jongen van de radar verdwijnen en we hopen dat ze dan op het einde van de zomer allemaal terug in beeld komen". 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!