Workshops rond klimaat in Spectrumcollege Lummen

donderdag 14 maart 2019 - 13:22
Fabrizio Simone
Foto: Radio 2
Het Spectrumcollege in Lummen organiseerde vandaag workshops voor de scholieren van het 5de en het 6de jaar. Het initiatief komt van de jongeren zelf. De workshops gaan over hernieuwbare energie en over hoe je je ecologische voetafdruk kan verkleinen. Na de workshops volgde er een korte klimaatmars.

Het initiatief voor de workshops komt van een aantal scholieren van het 1ste tot 6de middelbaar. De school steunt initiatief. “Dit past perfect in de eindtermen rond duurzaamheid”, zegt Beate Luyckx, begeleidster van de workshops. “Daarnaast draait het ook om bewustwording. Jongeren moeten correcte informatie krijgen over de klimaatproblemen en over wat zij er zelf aan kunnen doen.”

Duurzame energie

Tijdens één van de workshops kregen de scholieren filmfragmenten te zien over landen die volop inzetten op duurzame energie. “Denemarken zou tegen 2025 helemaal afhankelijk willen zijn van hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie,” zegt Zion. “Ik stel mij de vraag waarom dat hier in België niet kan en ik verwacht dan ook antwoorden van mensen die daarvoor bevoegd zijn."

"Ik voel me schuldig om het vliegtuig te nemen"

Opvallend, heel wat leerlingen staan echt stil bij de klimaatproblemen en proberen ook maatregelen te nemen. “Verschillende keren per week eten wij thuis geen vlees,” zegt Valerie. “Dan kiezen we voor een vegetarisch alternatief. Zo dragen wij ons steentje bij en het is ook nog eens gezonder.”

“Ik ga meestal ook met de bus naar school", gaat Valerie verder, "maar in de zomervakantie neem ik het vliegtuig om naar mijn vakantiebestemming te gaan. Ik voel mij daar wel een beetje schuldig over. Maar ik probeer in ruil extra aandacht te besteden aan andere dingen, zoals de afwasmachine niet aanzetten als hij nog niet volledig vol is."

Oplossingen

De leerlingen denken ook na over oplossingen. En die zijn er. “We stellen bijvoorbeeld voor dat iedere leerling een tablet koopt en geen boeken,” zegt Laura. “Dat is, denk ik, wel haalbaar, want boeken kopen aan het begin van het schooljaar kost ook honderden euro’s.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!