Zonhoven wil Australische zustergemeente helpen: "Want Australië staat in brand"

dinsdag 14 januari 2020 - 06:01
Janna De Clerck
foto: Pixabay
De gemeente Zonhoven start met een solidariteitsactie voor haar Australische zustergemeente Gayndah. Want Australië kampt momenteel met grote droogte en aanhoudende bosbranden. Zonhoven vraagt haar inwoners om zelf inspanningen te doen om de klimaatopwarming tegen te gaan.

Dertig jaar geleden sloot de gemeente Zonhoven een vriendschapsband met het Australische stadje Gayndah. Vooral op het vlak van toerisme werkten ze samen. Maar nu Australië in een diepe crisis is beland door de aanhoudende droogte en bosbranden wil Zonhoven niet zomaar lijdzaam toekijken. "Maar we willen een actie die ook op lange termijn resultaten oplevert", vertelt schepen Frank Vandebeek (Open VLD). "Daarom vragen we onze inwoners om zelf inspanningen te doen om de klimaatopwarming te stoppen." 

Acties

Alle beloftes en inspanningen komen op de website zonhovenbelooft.be. Enkele inwoners hebben er al een bericht op gepost. Ze beloven onder meer om voor korte afstanden de fiets te nemen of om meer kraantjeswater te drinken. De Zonhovense bedrijven sponsoren de beloften van de inwoners en met dat geld zullen in Australië bomen worden heraangeplant. 

Situatie Gayndah

In Gayndah is het acute gevaar intussen geweken. "Maar in augustus hebben ook daar in de buurt hevige bosbranden gewoed", gaat Vandebeek verder. "En de inwoners vragen ons om Australië te helpen. Want de bosbranden zijn dit jaar veel heviger dan anders, door de klimaatopwarming. Wij denken hier dat we daar niets aan kunnen doen, maar dat klopt niet. We kunnen allemaal iets doen, om ons klimaat te sparen."  

 

Pairi Daiza

Tim Bouts, dierenarts bij Pairi Daiza, steunt de actie. In een filmpje roept hij de inwoners van Zonhoven om zich mee in te zetten voor het klimaat.  "Er zijn zeker al een half miljard dieren overleden door de bosbranden", vertelt Bouts in het filmpje. "In New South Wales alleen al is 30 procent van de koala's gestorven."

Dat raakt Tim Bouts als dierenarts. "We hebben bij Pairi Daiza onmiddellijk onze hulp aangeboden aan de Australische collega's, maar op dit moment hebben ze nog geen concrete hulp nodig." Inspanningen leveren om de klimaatopwarming tegen te houden helpt dan weer wél. "We moeten allemaal iets doen, iedereen kan z'n steentje bijdragen", vindt Bouts. "Ik heb zelf ook zonnepanelen op mijn dak en ik rijd met een elektrische wagen. Denk dus na over wat jij kan doen om de temperatuur van de aarde naar beneden te halen."

 

Bekijk de video hieronder:

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!