
de inspecteur
Mijn appartement aan zee verhuren: hoe begin ik eraan?
ma 29 jul. - 5:15

Als je je appartement openbaar te huur aanbiedt (op het prikbord op het werk, in de krant, op internet,…), dan moet je je verplicht aanmelden bij de Vlaamse Overheid. Je krijgt dan een erkenningsnummer.
Je kan daarnaast ook een vergunning aanvragen, dan komt een inspecteur van de overheid een kijkje nemen in je appartement en krijg je een beoordeling van 1 tot 5 sterren. De aanmelding is verplicht, een vergunning niet.
Je kan je appartement zelf verhuren of je kan aankloppen bij één van de 200 verhuurkantoren aan de kust. Die hebben een erkenning van de Vlaamse Overheid als toeristisch verhuurkantoor.
Zo’n kantoor spreekt met jou een huurprijs af en legt de exacte perioden vast waarin het appartement mag verhuurd worden. In ruil voor een commissie tussen de 14 en de 16 procent op de huurprijs, gaat het kantoor op zoek naar huurders.
Ze zijn ook het eerste aanspreekpunt voor de huurder en lossen alle problemen tijdens de verhuurperiode op. Ze kijken ook na of alles in orde is in het appartement voor en na elke verhuurperiode en regelen vaak ook de schoonmaak, al dan niet tegen extra betaling.

Betaal ik belastingen op mijn appartement aan zee?
Je moet je kustappartement aangeven in je belastingen. Je wordt dan belast op het bedrag van het kadastraal inkomen vermenigvuldigd met een indexeringscoëfficiënt van 1,4.
Als je je appartement verhuurt aan natuurlijke personen die het appartement niet gebruiken om hun beroep uit te oefenen, dan betaal je geen belastingen op de huurinkomsten. Verhuur je wel aan een bedrijf, dan is 60 procent van de netto huurprijs belastbaar. Je moet dan ook de meubels in het appartement als roerende goederen ingeven in je belastingen.
Heb je een bescheiden eerste woning en krijg je een woonbonus, dan kan je wel een deel van die bonus verliezen als je een tweede verblijf koopt.
Naast de personenbelasting, betaal je in de meeste kustgemeenten ook een taks op tweede verblijven. Die gaat van een kleine 500 euro tot maar liefst 1000 euro.
Sommige gemeenten hanteren verschillende tarieven naargelang de grootte van je appartement, in andere gemeenten betaalt iedereen evenveel.
Een aantal kustgemeenten heeft recent haar taks verhoogd. In Oostende bijvoorbeeld betaal je nu 1000 euro en da’s dubbel zoveel dan vorig jaar. De kustgemeenten willen de oplopende kosten voor hun dienstverlening doorrekenen aan de tweede verblijvers.
Op de website van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur vind je een overzicht van de taksen die alle Vlaamse gemeenten heffen op tweede verblijven.