Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Milieubewegingen willen alternatief voor biomassacentrale Langerlo

di 21 mrt. - 4:00

Tegen de zomer van 2018 zou de steenkoolcentrale van Langerlo in Genk moeten omgebouwd worden tot een biomassacentrale. Daar zal hout worden verbrand om energie op te wekken. Greenpeace en de Bond Beter Leefmilieu berekenden samen met Energyville dat die elektriciteit ook kan opgewekt worden met wind en zonne-energie.
Centrale Langerlo

Als de elektriciteitscentrale van Langerlo niet wordt omgebouwd tot biomassacentrale dan zou dat goed zijn voor onze portemonnee, en ook goed voor het milieu. Dat zeggen Greenpeace en de bond beter leefmilieu. Samen met onderzoeksinstelling Energyville hebben ze onderzocht of de stroom van die centrale ook opgewekt kan worden met behulp van zon en windenergie. "Dat blijkt haalbaar. En dat zou de belastingbetaler veel minder kosten" zegt Joeri Thijs van Greenpeace. "Op tien jaar tijd stookt de overheid voor 2 miljard euro aan subsidies op, geld dat we met zijn allen betalen via de Turteltaks. Terwijl het wel mogelijk is om evenveel stroom op te wekken met wind en zonne-energie."

Vlaams Minister van energie Bart Tommelein is ook geen voorstander van de biomassacentrale, maar de engagementen uit het verleden zomaar opzeggen kan niet zegt hij.  Als de centrale de ombouw niet tijdig klaar krijgt, en ook geen haalbaar financieel plan heeft dan zou dat goed uitkomen, maar zover is het nog niet.  "Het bedrijf heeft om uitstel gevraagd, maar de administratie moet oordelen of ze ook uitstel zullen krijgen".

Hoe dan ook moet de stroom ergens vandaan komen. Energyville berekende dat er zo'n 220 tot 300 windmolens nodig zijn, samen met 100 000 extra gezinnen die voor zonnepanelen kiezen.  Dat zou voldoende zijn om de stroom die opgewekt kan worden in Langerlo te vervangen.  Ambitieus maar haalbaar, en volgens de Bond Beter Leefmilieu ook duurzamer want de centrale krijgt, als ze er komt, maar tien jaar lang subsidies. "De centrale helpt ons dus op lange termijn niet vooruit" besluit Sara Vandijck van BBL.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet