Mogen grootouders de kleinkinderen ophalen? En gaan uitstappen door? Vragen en antwoorden over het nieuwe schooljaar

dinsdag 25 augustus 2020 - 07:32
Over een week start het nieuwe schooljaar. Dat zal gebeuren onder "code geel". Maar hoe zal het er precies uitzien op school? Wat mag en wat kan niet? Het departement Onderwijs heeft een lijst gepubliceerd met vragen en antwoorden. Een selectie.

Wat betekent "code geel"?

"Code geel" betekent dat alle scholen vijf dagen per week open gaan. Op plaatsen waar er veel besmettingen zijn, kan het lokale niveau beslissen om van kleurencode te veranderen.

Mogen grootouders de kleinkinderen ophalen?

Ja! Grootouders mogen hun kleinkinderen weer ophalen. Er wordt wel aangeraden dat steeds dezelfde grootouder de kleinkinderen van school ophaalt.  (Groot)ouders mogen niet verder komen dan de schoolpoort en wie kinderen afzet, moet zelf een mondmasker dragen. Er wordt ook gevraagd om niet te blijven praten aan de schoolpoort.

Wat met uitstappen? 

Enkel in het lager onderwijs mogen één-of meerdaagse uitstappen nog doorgaan. In het secundair onderwijs kunnen er naast de gewone lessen enkel zwemlessen of praktijklessen worden georganiseerd, tenminste: als de school kan garanderen dat de verplaatsing naar het zwembad veilig kan gebeuren.  

Zal er warm eten zijn?

Scholen mogen warme maaltijden aanbieden. Er moet gegeten worden in klasbubbels. Scholen kunnen ook voor- en naschoolse opvang organiseren.

Wat als er een besmetting uitbreekt?

Als er een besmetting uitbreekt op een school, betekent dat niet dat de hele school meteen moet sluiten. Enkel de klas waarin de besmetting optreedt, moet meteen in quarantaine.

Vervolgens zullen de contactopspoorders traceren met wie de zieke leerling of leerkracht contact had. 

Er zijn twee soorten contacten: hoog risico contacten en laag risico contacten. Dat hangt af van de leeftijd en van de intensiteit van het contact. Was er een hoog risico contact met een besmette persoon? Dan moet je kind 14 dagen in quarantaine. Bij een laag risico contact mag je kind naar school blijven gaan.

Mag mijn kind een traktatie voor zijn of haar verjaardag meebrengen naar school?

Informeer eerst bij je school of traktaties mogen en wat wel en niet kan. Als je een traktatie mag meebrengen naar school, maak het dan niet zelf (bv. zelf gebakken cake of cupcakes). Denk aan alternatieve manieren om de klas van je kind te trakteren, bijvoorbeeld voorverpakte traktaties, zoals voorgesneden fruit. Zo beperk je het besmettingsgevaar.

Nog veel meer vragen en antwoorden vind je op de site van het departement Onderwijs

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!