140 nepfans van Dotan

maandag 16 april 2018 - 15:31
Dotan
De Nederlandse zanger Dotan, gekend van de hit "Home", heeft ruim zeven jaar lang hulp gekregen 140 verzonnen fanprofielen die op sociale media zijn imago beter maakten.

De Nederlandse Volkskrant heeft na 8 maanden onderzoek onthult dat er jarenlang op Facebook, Twitter en Instagram fanmail over Dotan is gepost door 140 nepprofielen.

De nepfans vielen onder meer andere artiesten aan, probeerden muziekverkiezingen te beïnvloeden en verzonnen verhalen waarin de artiest positief naar voren kwam.
Onder meer het verhaal afkomstig van een zekere Karel Leegwater, die op Facebook beweerde dat zijn doodzieke broertje met Dotan sprak na een optreden. Mede doordat nepprofielen reageerden, verscheen het verhaal in diverse media.
Dotan erkent nu dat deze ontmoeting nooit heeft plaatsgevonden.

Vliegtuig

Dotan twitterde in juli 2017 dat hij tijdens een vliegtuigvlucht naast een zekere Alicia zat die naar zijn liedjes luisterde. Zonder te beseffen dat ze naast Dotan zat. Bij het verlaten van het vliegtuig gaf Dotan zijn gegevens aan Alicia, zijn toevallige buurvrouw. Die zich achteraf verontschuldigde.
Andere media namen het bericht integraal over.

Wanneer Dotan begin 2016 naast de Nederlandse Popprijs grijpt, krijgt de VPRO, de organisator, er flink van langs op Facebook.

Trollen

De trollen of nepaccounts met fictieve namen werden onder andere gemaakt door een voormalige manager van Dotan. En sommigen in opdracht van Dotan zelf.

Universal, de platenfirma van Dotan, drong aan op een vlugge reactie van zijn artiest. Dotan heeft ondertussen laten weten dat het hem spijt. En dat hij al zijn profielen op de sociale media zal leeg maken.

Ancienne Belgique

Dit nieuws is vermoedelijk de echte reden waarom de tournee van Dotan vorige week geannuleerd werd. Hij zou ook op 16 mei naar de Ancienne Belgique gekomen zijn.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!