Hilversum III in de Dikke Van Dale

maandag 12 februari 2018 - 11:48
Herman Van Veen
De term "Hilversum III bestond nog niet" uit het liedje "Hilversum III" van Herman van Veen wordt binnenkort vermeld in de nieuwe editie van de Van Dale. 

Hoofdredacteur Ton den Boon: "De term heeft de afgelopen decennia de oorspronkelijke betekenis overstegen. Het staat nu symbool voor het grijze verleden. De laatste jaren wordt de term zelfs gebruikt om een periode aan te duiden nádat Hilversum III daadwerkelijk bestond."

Nostalgisch gevoel

"Hilversum III" staat in de taal inmiddels synoniem voor een nostalgisch gevoel van het verleden waarin het allemaal beter wasWe denken bij het horen van die woorden terug aan de tijd dat er nog geen massacommunicatie was en dat mensen met elkaar omgingen en samen zongen.

De tekst van het lied werd in 1984 geschreven door de Nederlandse schrijver Willem Wilmink. "Hilversum III" is een cover van het lied "Lang scho nimma G’sehn" van de Duitse groep Haindling.
Het hoesontwerp kwam van de Belgische striptekenaar François Schuiten.

3FM

Hilversum III, de voorloper van Nederlandse popzender 3FM, stond symbool voor de moderne tijd waarin mensen niet meer gezamenlijk liedjes zingen tijdens het werk.
 

Hilversum III - Herman Van Veen

Guus Meeuwis

Eerder maakte Van Dale ook bekend dat de zinsnede "het is een nacht die je normaal alleen in films ziet" uit het liedje "Het is een nacht (levensecht)" van Guus Meeuwis een plaats krijgt in het woordenboek.

Ook deze fragmenten kregen een plaats in het grote woordenboek van de Nederlandse taal: "Busje komt zo" van Höllenboer, "Langs het tuinpad van mijn vader" van Wim Sonneveld, "Stoned als een garnaal" van Kooten en De Bie en "Als het gras twee kontjes hoog staat" van Hydra.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!