Kate Ryan over de wereldhit ‘Désenchantée’: "Ik kon toen vooral goed de Franse taal imiteren, ik heb lang niet geweten wat ik juist zong!"

maandag 29 maart 2021 - 10:42
Kate Ryan is 21 jaar oud wanneer in 2002 haar tweede single ‘Désenchantée’ uitkomt, een cover van Mylène Farmer. Een schot in de roos! Het nummer wordt een wereldhit en geraakt maar liefst in 35 landen op nummer één in de hitlijsten. Het brengt Katrien Verbeeck, de officiële naam van Kate Ryan, op de grote podia in binnen- en buitenland. Kate Ryan blikt in de Radio 2-podcast ‘Wereldhits van bij ons’ terug op het nummer dat haar leven veranderde.

Het nummer ‘Désenchantée’ leeft ook vandaag nog, want de teller voor het nummer staat ondertussen al op 40 miljoen streams. Kate Ryan kan geen optreden geven zonder het nummer te brengen. “Ik heb geprobeerd om anders versies te brengen tijdens optredens, maar dat mag niet van het publiek (lacht). Het moet echt klinken zoals toen in 2012, maar ik doe dat met plezier. Iedereen zingt dat helemaal mee, dat raakt mij nog altijd!”, vertelt Katrien.

Cover van Mylène Farmer

“Ik zat op kot in Antwerpen, we gingen op een avond op café met wat vrienden en ze speelden daar het originele nummer van Mylène Farmer. Dat bracht zoveel sfeer, ik dacht meteen: misschien moet ik hier een soort ‘dance’ versie van maken. Een week of twee later heb ik dat opgenomen. Toen ik het nummer op cd hoorde wist ik, dit is een bom!” 

In een mum van tijd staat Kate Ryan in België, Duitsland en Nederland op nummer één in de hitlijsten. "Het heeft mijn carrière doen ontploffen. Ik ben enorm blij dat ik dit gedaan heb, maar ik heb toch ook lang met het gevoel gezeten van het is maar een cover. Ik had graag gehad dat een eigen nummer zo zou doorbreken. Maar ik ben heel fier en zing het tot op de dag van vandaag nog altijd heel graag!"

Als ik terug kon gaan naar die periode, dan zou ik er nog meer van genoten hebben. Het succes van het nummer ging soms héél snel. 

Kate Ryan

Zingen in het Frans

Kate Ryan sprak een beetje Frans, maar had vooral een goed Frans accent dat haar geloofwaardig maakte. “Ik heb dat nummer eerst vanbuiten moeten leren, het was vooral mijn accent dat goed was (lacht). Ik was vroeger op school ook al goed in imiteren. Maar dus de eerste keren heb ik dat vooral fonetisch gezongen. Pas daarna ben ik me gaan verdiepen in de betekenis van de tekst. Als je dan weet wat je zingt, dan besef je: die tekst is pure poëzie. Het is een meesterlijk gedicht! Prachtig!”

Te weinig genoten

“Als ik terugdenk aan de periode van ‘Désenchantée’ dan ben ik nu vooral fier op wat ik bereikt hebt. Het is ook opvallend hoe hard ik gegroeid ben.” Maar als je zo een wereldhit gemaakt hebt, dan worden de verwachtingen ook hoger. “Die verwachtingen krijg je van je fans, maar ook van platenfirma’s. Dat geeft wel wat stress en druk. Want je wil weer nummers maken op hetzelfde niveau. Maar dat lukt niet altijd”, vertelt Kate Ryan. De hits ‘Voyage voyage’ of ‘Je t’adore’ deden het ook goed, maar volgens Kate Ryan hebben ze nooit het succes gekend van ‘Désenchantée’. 

Kate wint vijf awards met het nummer, waaronder ook de Radio 2 Zomerhit voor ‘beste doorbraak’ in 2002. “Ik zou graag willen teruggaan naar die periode en dan voelen wat ik nu kan voelen. Ik zou dat helemaal anders beleefd hebben. Er ook meer van genoten hebben, het ging nu ook zo snel. Het succes van dat nummer zorgde ervoor dat wij heel snel de wereld hebben rondgereisd: Nederland, Spanje, Rusland, Bulgarije, Hongarije, drie weken in een tourbus in Canada.. Dat was ongelofelijk!"

Benieuwd naar meer verhalen achter 'Wereldhits van bij ons'? Ontdek de hele reeks in de Radio 2-app. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!