Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 80week

Ken jij deze 10 iconische dansmoves uit de jaren 80 nog?

wo 13 apr. - 6:00

Zalig, die muziek uit de jaren 80 en dan maar te zwijgen van de danspasjes die erbij hoorden. Haal je beenverwarmers maar uit de schuif en laat je gaan.
Michael Jackson, Kylie Minogue, Flashdance
© Getty Images

1. Walk like an Egyptian - The Bangles

De inspiratie voor het liedje 'Walk like an Egyptian' van The Bangles kreeg componist Liam Sternberg toen hij op een 'zwalpende' veerboot zat. Daar zag hij hoe de mensen zich probeerden in balans te houden toen het schip wild te keer ging. De menselijke bewegingen deden Liam denken aan de tekeningen op de oude Egyptische tempels.

2. Billie Jean - Michael Jackson

Het leek in 1984 of Michael Jackson de moonwalk had uitgevonden, toen hij die voor het eerst danste tijdens 'Billie Jean'. Niets is minder waar, want deze dans is zo oud als de straat. In de jaren 30 kreeg het de naam 'The Buzz'. Bij de moonwalk lijkt het of de danser vooruit loopt, terwijl hij in werkelijkheid een achterwaartse beweging maakt.

3. Thriller - Michael Jackson

De zombiedans in 'Thriller' van Michael Jackson is één van de beroemdste choreografieën. Op 29 augustus 2009 werd het wereldrecord 'Largest Thriller Dance' gevestigd in Mexico-City. Op de 51ste verjaardag van Michael Jackson dansten 13.597 fans gelijktijdig de Thriller-dans.

4. Footloose - Kenny Loggins

De film 'Footloose' is gebaseerd op een oude wet uit de 19de eeuw die in 1979 nog van kracht was in het stadje Elmore City in Oklahoma. Het was er verboden om te dansen. Een groep jongeren wilden een dansfeest organiseren, maar daarvoor moest er eerst iets veranderen.
In de film heeft choreograaf Herbert Ross diverse dansstijlen gebruikt, die typerend zijn voor verschillende generaties. Af en toe krijgt hoofdrolspeler Kevin Bacon nog steeds tijdens interviews de vraag om even te dansen zoals in Footloose.

5. Girl you know it's true - Milli Vanilli

Frank Farian, de man achter onder meer Boney M, ontmoette in een discotheek Fabrice Morvan en Rob Pilatus. Ze waren bereid om het gezicht te zijn van een nieuwe groep Milli Vanilli.
Zingen moesten ze niet doen, maar toen dat 'bedrog' toch bekend geraakte, mochten ze hun Grammy Award voor de beste nieuwe artiest in 1990 terug inleveren.
Rob en Fabrice konden wel dansen en demonstreerden dat ook in de videoclip van 'Girl you know it's true'.

6. Vogue - Madonna

Vogueing is een dans die in de jaren 30 ontstaan is in New York, waarbij een meningsverschil werd 'uitgevochten' op de dansvloer. Toen Madonna het liedje 'Vogue' schreef, was vogueing populair in de gayclubs van New York. Deze dansstijl is geïnspireerd door de poses van modellen in modetijdschriften als Vogue. 

7. The Loco-motion - Kylie Minogue

'The Loco-motion' was de debuutsingle van de Australische soapactrice Kylie Minogue. Het was een cover van Little Eva. 'The Loco-motion' beschrijft een nieuwe dans ... die er op dat moment nog niet was.
Een choreograaf ging aan het werk met de elementen 'locomotief', 'ketting' en 'zwaai met je heupen'.

8. The sound of C - The Confetti's

Eind jaren 80 was er de New Beat. Het was niet alleen ‘a new sound of music’, maar ook een nieuwe dansstijl. In discotheek Confetti's in Brasschaat vond men voor het gelijknamig project een 2 meter lange barman en 4 danseressen die toevallig voor zijn toog stonden. 'The Sound of C' was een schot in de roos, de leuke danspasjes waren de kers op de taart.

9. Flashdance ... What a feeling - Irene Cara

'Flashdance ... What a feeling' is een liedje uit de film 'Flashdance'. Die gaat over jongeren die dromen van een carrière als danser, kunstschaatser of stand-up comedian. Wie alle dansmoves uit de videoclip wil nadoen, willen we waarschuwen: dit is voor gevorderden.
De film was ook een ideale promotie voor de nieuwe beenverwarmers.

10. Soldiers of love - Liliane Saint-Pierre

Liliane Saint-Pierre mocht in 1986 ons land met het liedje 'Soldiers of love' vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. De muzikanten Jean Bosco Safari en Chris Peeters mochten geregeld tijdens het liedje met hun gitaar zwaaien alsof ze vreedzame soldaten waren. Toen Jean Bosco Safari daarna iemand op café 'Soldiers of love' hoorde roepen, stak hij spontaan zijn armen in de lucht.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet