Plagiaat?!

vrijdag 12 januari 2018 - 11:00
Plagiaat?
Deze week zat er een ferm haar in de boter tussen de groep Radiohead en zangeres Lana Del Rey.

De jongens van Radiohead vonden dat het jongste liedje "Get Free" van Lana wel heel erg lijkt op hun klassieker "Creep".
Een rechtszaak wegens plagiaat zal er naar alle waarschijnlijkheid niet komen. Radiohead zou het op prijs stellen dat de auteurs van "Creep" bij het liedje van Lana Del Rey vermeldt worden. 
 

 

Opmerkelijk: Radiohead is jaren geleden zelf voor plagiaat aangeklaagd toen "Creep" verscheen. 
The Hollies vonden dat het liedje sterk op hun hit "The air that I breathe" leek. 
Radiohead werd veroordeeld en sindsdien worden de componisten Albert Hammond en Mike Hazlewood ook bij het liedje "Creep" vermeld.

 

Wat is plagiaat?

Plagiaat is het zonder toestemming en/of bronvermelding overnemen van auteursrechtelijk beschermde teksten en melodieën. En deze uitgeven als eigen werk.

Voorbeelden van plagiaat

De zaak "Creep/Get Free/The air that I breathe" is niet het eerste geval van plagiaat.
Er waren eerder al artiesten die al eens deden alsof hun neus bloedde.

De gitaarriffs van "Surfin' U.S.A." van The Beach Boys lijken verdacht veel op die van "Sweet Little Sixteen" van Chuck Berry.  Chuck ging naar de rechter en kreeg gelijk. Hij staat voortaan met zijn naam bij het liedje van The Beach Boys vermeld en zijn erfgenamen ontvangen elk jaar een som geld.

 


De grote mond van Mick Jagger viel open bij het beluisteren van "Bittersweet Symphony" van The Verve.
Dit liedje vertoonde veel gelijkenissen met de klassieker "The last time". The Verve schonk de rechten van hun liedje integraal aan The Rolling Stones.
Mick Jagger en Keith Richard worden ook vermeld als auteurs.

 


In 2015 ontvingen de nabestaanden van Marvin Gaye 4,8 miljoen euro van Robin Thicke en Pharrell Williams. Hun hit "Blurred lines" was afgekeken van de klassieker 
"Got to give it up". Daarvoor kregen ze een veroordeling voor plagiaat op hun bord.

 


Toen Ingeborg het liedje "Gratitude" vorig jaar opnam, vond ze geen gegevens van de componisten. Dus gaf ze haar eigen naam aan het liedje. Sabam vond het goed.
Ze had kunnen weten dat dit liedje ook in 2009 door de Amerikaanse zangeres Karen Drucker op plaat is gezet. De tekst van "Gratitude" is gebaseerd op een oud gebed van native Americans. En dat is niet auteursrechtelijk beschermd. Geen plagiaat, aldus Ingeborg.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!