Rita Deneve zingt niet meer

vrijdag 2 februari 2018 - 12:15
Rita Deneve
Rita Deneve is niet meer. Zij werd 73.

Rita Deneve werd geboren op 6 december 1944 te Liedekerke. Rita staat vooral bekend om haar lied "De allereerste keer" uit 1971, dat een nummer 1-hit in Vlaanderen werd.

Eurosong

Rita Deneve stond verschillende keren in de Belgische finale voor het Eurovisiesongfestival: in 1967 eindigde ze vierde met "De eerste kus" in Canzonissima, de toenmalige Vlaamse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. In 1973 werd ze tweede met "Vrede voor iedereen" en vierde met "Ga met me mee" in Liedje voor Luxemburg. In 1975 was ze zesde in Eurosong, met "Dance Dance Mama".

De allereerste keer

Rita Deneve had een aantal hits in Vlaanderen, zoals "Juanita Jones" (1968), "Olé Oké / Op een zomerdag" (1969), "Dans de hele nacht" (1969), "Aan 't Meer van Lugano" (1970) en "Het vuur van de liefde" (1971). Haar populariteit was zo groot dat ze een eigen fanclub kreeg in Pamel en op 22 januari 1972 tot ereburger van haar geboorteplaats Liedekerke werd uitgeroepen.
Haar grootste hit werd echter "De allereerste keer" (1971). Dit liedje is een cover van Giramondo van de Italiaanse zanger Nicola di Bari. Later werd "De allereerste keer" nog gecoverd door Nicole en Hugo (2005) en Laura Lynn (2007).

Latere leven

Naarmate de jaren 70 vorderden verdween Rita Deneve uit de Vlaamse hitparade. Rita heeft veertien jaar lesgegeven op de kleinkunstafdeling van Studio Herman Teirlinck, waar ze onder andere Mitta Van der Maat, Daisy Thys, Eric Goossens en Ingeborg in haar klas had.
In 1990 waagde ze zich aan een comeback, maar dit was slechts van korte duur. In 1993 was zij kritisch jurylid tijdens Eurosong.
Rita was ook actief in het documentatiecentrum Dakota van de 15 Wing Luchttransport van Melsbroek en is ze zelfs erekorporaal geworden.

Acteercarrière

Naast zangeres was ze ook actrice. Zo speelde ze onder andere een gastrol in de televisiereeks Slisse & Cesar op VTM, en als directrice in de VRT-reeks Postbus X in 1988.

Golden Lifetime Awards

Op 13 mei 2015 kreeg ze, als eerste in deze nieuwe categorie, een carrièreprijs op de 11e editie van de Golden Lifetime Awards van de stad Aarschot. Deze prijs wordt sindsdien jaarlijks uitgereikt aan een Vlaamse artiest die zijn/haar carrière vroegtijdig gestopt heeft.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!